Novemberben jön az új 20 eurós – ezt kell tudni róla

Fotó: Európai Központi Bank

-

Bemutatjuk az eurósorozat legújabb tagját.


Magyarországhoz hasonlóan az eurózóna is korszerűbbre cseréli a bankjegyeit. Nálunk a Magyar Nemzeti Bank tavaly kezdte a cserét a tízezressel, idén szeptemberben bemutatta az új húszezrest, amely decembertől kerül forgalomba. Az Európai Központi Bank pedig a meglévő bankjegyeket az úgynevezett Európé-sorozattal váltja le. (A görög mitológiában Európét, a föníciai királylányt a bika alakját magára öltő Zeusz elcsábítja, és magával viszi Kréta szigetére. Az ókori görögök ennek a történetnek a nyomán nevezték el kontinensünket Európának.)Az új 5 eurós 2013-ban, a 10 eurós 2014-ben került piacra, idén pedig a 20 euróson a sor. Az Európai Központi Bank ebből az apropóból netes játékot indított tinédzsereknek (a nyeremény stílszerűen az új 20 eurós), a Buksza pedig bemutatja, hogy melyek a legfontosabb tudnivalók az új bankjegyről.


Az új 20 eurós újdonsága a hologramba illesztett arcképes ablak. A bankjegyet a világosság felé tartva átlátszóvá válik, és megjelenik benne Európé képmása, amely a bankjegy mindkét oldalán látható, és az arckép a vízjelen is megjelenik. Az új 20 eurós bankjegyen az 5 és a 10 euróshoz hasonlóan smaragdzöld szám látható.


Az új 20 eurós részletei


Ezt csinálja, ha mozgatjuk

A 20 euróson lévő hologramban Európé képmása és a címletérték (20) jelenik meg. A bankjegy mozgatásával szivárványszínű vonalak jelennek meg a jobb felső sarokban lévő arcképes ablakban. A bal alsó sarokban lévő smaragdzöld számon fel-le mozgó fényeffektus figyelhető meg.


Ez látszik, ha fény felé tartjuk

A bankjegyet fény felé tartva a vízjelben Európé képmása és a címletérték jelenik meg. Az arcképes ablakban Európé képmása látható.


Ezt érezzük, ha megfogjuk

A bankjegy tapintásra ropogós, kemény. A bankjegy bal és jobb szélén dombornyomatot találunk.


Ha tetszett a poszt, a Bukszát a Facebookon is lehet szeretni.

Korábbi Buksza-posztok: