November végén már dupla kerítés lehet a magyar-szerb határon

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Várhatóan több hónapot késik a teljes ideiglenes határzár megépítése, valószínűleg azért, mert nem egy, hanem két kerítést terveznek a magyar-szerb határra. A fegyveres biztonsági őröket viszont már toborozzák.


Hiába mondta azt Orbán Tusnádfürdőn, hogy augusztus 31-ig lezárják a határt, Ruszin Romulusz ezredes, a HM Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség megbízott csoportfőnökének szavaiból másra lehet következtetni. Ő szombaton a köztévének úgy fogalmazott: „a Magyar Honvédség feladata, hogy nem később, mint idén november 30-ig elkészüljön a teljes magyar–szerb határon az ideiglenes határzár” – idézi őt a Népszabadság.


Az ezredes azt is elmondta, hogy nem csak a gyors telepítésű drótakadály állja majd útját a bevándorlóknak. Később, a drótakadály mögött nagyjából egy méterrel, felépül majd az a több mint háromméteres kerítés is a tetején a NATO-dróttal, amelyről korábban Lázár János beszélt.


Ruszin Romulusz nyilatkozata mégis meglepő, mivel a kettős határzárról eddig egyetlen kormányülésen sem esett szó – emeli ki a lap. A Népszabadság szerette volna megtudni, hogy mégis mikor döntött a kormány a dupla kerítésről, de a honvédelmi tárca a BM-hez irányította a lapot, ahonnan azonban nem érkezett válasz. Az is opcionális forgatókönyv lehet egyébként, hogy a mostani gyors telepítésű drótakadályt, a végleges ideiglenes határzár felhúzásakor visszabontják.


Bár ez a kormány szemszögéből nem lenne túl racionális döntés, mivel a kettős kerítésrendszer sokkal inkább lelassítja a migránsokat, így a járőröző rendőrök könnyebben odaérnek, ha mozgást észlelnek.


Csak azt nem lehet tudni, hogy mindez végül mennyibe kerül – teszi hozzá a Népszabadság. A HM-től kért pót-pótköltségvetés azonban azt sejteti, hogy az anyagköltségekre szánt 9,5-10 milliárd forint is kevés lesz, hiszen eddig senki sem számolt a kettős határzárral.


Már toborozzák a fegyveres őröket

Közben a Belügyminisztérium megkezdte a fegyveres biztonsági őröknek a toborzását, akik majdan az újonnan létesülő menekülttáborokat, így a tervek szerint az egyfajta gyűjtő-elosztó központként működtetendő kiskunhalasi tábort is őrzik majd.

Amikor a kormány 22,2 milliárd forinttal megemelte a kerítésépítésre és a menekültekkel kapcsolatos más kiadásokra fordítható keretet, 1358 fegyveres biztonsági őr és 191 új rendőr felvételére adott felhatalmazást és költségvetést a Belügyminisztériumnak. Előbbi csoportot a piacról toborozzák, az új rendőröket pedig a rendőr-szakközépiskolákba felvehetők számának felemelésével biztosítják. Ők csak két év múlva lesznek rendőrök, addig a rendőrség belső átcsoportosítással biztosítja a szükséges helyeken az elvárt rendőri többletlétszámot.