Növelték a hajléktalanok tiltott zónáját Sopronban

Fotó: Kozma Zsuzsi

-

Áprilistól Sopronban a történelmi belváros mellett további nyolc közterületen és a köznevelési intézmények bejáratától számított százméteres körzetben sem tartózkodhatnak életvitelszerűen hajléktalanok. A városvezetés szerint a lakók kérésének feleltek meg.


A rendelet módosítását a fideszes többségű közgyűlés 14 igen vokssal és 3 ellenszavazattal fogadta el. A helyi képviselők tavaly decemberben szavazták meg, hogy a barokk belváros közterületein tilos a hajléktalanok életvitelszerű tartózkodása.

A rendelet kibővítésére Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester szerint azért volt szükség, mert


több lakossági fórumon is felvetődött, hogy a területeken rendszeresek az oda nem illő viselkedések, megnyilvánulások.

Április 1-től a soproni Deák téren, a Washington parkban, a Frankenburg úti szoborparkban, a Citadella parkban, az Erzsébet kertben és a Barátság parkban tilos az életvitelszerű tartózkodás. A köznevelési intézmények bejáratától számított százméteres körzetre vonatkozóan közegészségügyi, míg a Lővér körút és a Kossuth Lajos utca esetében közlekedésbiztonsági szempontokra hivatkozik a határozat.

Vörös Viktor (PM) képviselő azt kérdezte, az elmúlt két és fél hónap alatt hány közigazgatási eljárás indult hajléktalanok ellen e tekintetben, készült-e bármilyen felmérés arról, hogy a rendelet módosítására van-e társadalmi igény. Véleménye szerint a rendelet alaptörvénysértő, egyúttal hivatkozott arra, hogy a Kúria Budapesten is több közterület esetében kimondta, a tiltás törvénysértő.

Horváthné Seregély Jolán, a városgazdálkodási osztály vezetője elmondta, az elmúlt két és fél hónapban nem indult közigazgatási eljárás a tilalom megszegése miatt hajléktalanok ellen, ugyanakkor rendszeresen érkeznek bejelentések a lakosság részéről az újonnan bevonandó területekről.