Novák Előd úgy érzi, Vona hátbaszúrta

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

A Jobbik alelnöke arra kéri Vona Gábort, hogy gondolja meg magát, és engedje elindulni őt és radikálisnak tartott társait. Utal arra is, hogy az elnöki vétó ellenére csak azért is elindulnak, mert „az egész nemzet sorsáról van szó”.


„Mindnyájan leválthatók vagyunk, de a tisztességes versenyhez ragaszkodom” – írta saját Facebook-oldalán csütörtökön Novák Előd, a Jobbik alelnöke, aki egyike azoknak a „radikálisoknak”, akiket Vona Gábor pártelnök a kormányzóképesség megteremtése érdekében megpróbál kiszorítani a pártvezetésből. A Jobbik szóvivője szerdán jelentette be, hogy élni kíván az alapszabályban biztosított vétójogával, és így három jelenlegi alelnök – Novák mellett Apáti István és Szávay István – a következő tisztújítás után nem lesz tagja a pártvezetésnek.

Novák az erről a kuruc.info oldalon megjelent cikket osztotta meg Facebook-oldalán, és ehhez írt hosszú kommentárt. Úgy fogalmazott: váratlanul érte a döntés, a bejelentéssel Vona egyenesen hátba szúrta őt és társait. Bár nagyon fáj neki, tiszteletben tartja, hogy az elnök másokkal kíván együtt dolgozni, ugyanakkor arra kéri Vonát, hogy gondolja meg magát, és „biztosítsa a szabad megmérettetést mindenkinek”. Novák elismeri, hogy sok kérdésben szabad kezet kell kapjon az elnök, „de az egész pártot nem formálhatja a maga képére, nem távolíthatja el a másként gondolkozókat, pláne azokat, akik az Alapító nyilatkozatunkhoz hűek.”

Lehet, hogy egyik alelnök helyett jobb volna egy másik, de ennyit biztosan nem ér egy ilyen inkorrekt eljárás, hogy már pártszakadásról cikkezzenek” – írja Novák, aki szerint az elnöki vétó lehetőségét csak vis maior esetre, vagyis rendkívüli, váratlan történésekre biztosítja az alapszabály, nem használható tömegesen. Az alelnök úgy érzi, Vona kirekeszti a pártból „a magunkfajtákat”, és azt is feltételezi, hogy az elnökségből való kiszorítása után a következő lépés az lesz, hogy a parlamenti frakcióból akarják majd kitenni. „Most nemcsak rólunk van szó, hanem a nemzeti radikalizmus, s egész nemzetünk jövőjéről. Együtt kell dolgozzunk!” – írta Novák, utalva arra, hogy csak azért is elindulnak majd a tisztújításon.