Novák Előd ellen vádat emeltek

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Kalapáccsal és vésővel esett neki a szovjet emlékműnek. A kár nem térült meg.


Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Novák Előd és társa ellen a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű két évvel ezelőtti megrongálása miatt. A főügyészség szóvivője, Simon Richárd azt mondta: a vádirat szerint Novák 2015. október 25-én el akarta távolítani a szovjet hősök emlékművén lévő sarló-kalapácsot. Egy kalapáccsal és egy vésővel kezdte megbontani a jelképet, de a rendőrök elvették tőle az eszközöket. Ekkor társa egy másik kalapácsot adott Nováknak, amellyel újabb ütéseket mért az emlékműre, a rendőrök azonban ismét közbeléptek.

Az ügyészség szerint a történtek miatt 60 ezer forint rongálási kár keletkezett az emlékműben, amely végül nem térült meg. Az ügyészség "temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgy megrongálásával elkövetett rongálás" bűntette miatt emelt vádat.

Simon azt mondta: a Szabadság téren található emlékmű kegyeleti létesítménynek, temetkezési helynek, az emlékhely és a rajta található tárgy pedig a halottak emlékére rendelt tárgynak minősül. Az ilyen rongálásért a törvény szerint akár három év szabadságvesztés is kiszabható.

Novák akkor a Jobbik országgyűlési képviselője volt. A politikus 2010. május 14. óta volt tagja az Országgyűlésnek, a párt alelnöki tisztségét pedig 2009 októberétől 2016 májusáig töltötte be.

A Jobbik első alapszervezetének alapítójáról a frakció tavaly júniusban bizalmi szavazást tartott, és utána Novák visszaadta mandátumát. Döntését a Facebook-oldalán úgy indokolta: esküjéhez híven visszaadja a megbízatását, mert Vona Gábor pártelnök arról tájékoztatta, hogy kezdeményezésére az új pártelnökség lemondásra szólítja fel.