Nőtt tavaly a magánvagyona? Ha nem, az nem trendi

Fotó: AFP / THOMAS COEX / AFP / THOMAS COEX

-

Ázsia után Kelet-Európa gazdagodott a legjobban. Igaz, a térségi átlaghoz képest a magyar sehol sincs. Régiónkban az oroszok, globálisan a kínaiak szedték meg magukat a legjobban.


Tavaly a világban 14 százaléknyit nőtt a háztartások magánvagyona, amely így elérte a 152 ezer milliárd(!) dollárt, köszönhetően a részvénypiaci indexek emelkedésének. Kelet-Európa különösen jól teljesített, nálunk csak az ázsiai térség (Japán kivételével) családjai jártak jobban, 31 százalékos vagyonnövekedést tapasztaltak. A Boston Consulting Group (BCG) jelentése szerint ezt a térséget követi 17 százalékos gazdagodási rátával Kelet-Európa, majd Észak-Amerika jön 15,6, a Közel-Kelet 11,6, Latin Amerika 11,1 százalékkal, míg Nyugat-Európa igencsak elmarad a többi régiótól a maga 5,2 százalékos magánvagyon-gyarapodásával.

A magyarok nincsenek a topon

De még mielőtt elkezdhetnénk örülni, hogy ennyivel gazdagabbak lettünk, mi, kelet-európaiak, bontsuk le országokra ezt a 17 százalékot. A kelet-európai régióba tartozik Oroszország, Lengyelország, Csehország, Magyarország és Szlovákia. A jelentésből kiderül, hogy a húzóerő Oroszország a maga 21,9 százalékával, a többiek jóval lemaradva követik; a sorban leghátul találjuk Magyarországot egy szerény 3,6 százalékos átlagos magánvagyon-növekedéssel.


Egyre több a milliomos


A Távol-Keleten Kína a térség motorja, 49 százalékkal nőtt tavaly a háztartások magánvagyona. Ehhez nagyban hozzájárult a megtakarítások növekedése, ami nem csak Kínában, hanem Indiában is az egyik legmeghatározóbb gazdagodási tényező. Ha ebben az ütemben halad a távol-keleti régió, akkor 2014 végére összességében gazdagabbá válhat – persze nem lakosságarányosan–, mint Nyugat-Európa; 2018-ra pedig Észak-Amerikát is megelőzheti. A legtöbb dollármilliomos is egyelőre ez utóbbi térségben, azaz Észak-Amerikában található: 7,1 millió háztartás tartozik ebbe a kategóriába. Ugyancsak itt születik a legtöbb új milliomos, 2012-ről 2013-ra 1,1 millióval lettek többen. De Kína nem sokkal van lemaradva ebben a tekintetben sem, mi sem mutatja jobban gazdagodását, mint dollármilliomosai számának ugrásszerű növekedése: a 2012-es másfél millióról 2013-ra 2,4 millióan lettek, ezzel megelőzve Japánt, ahol csökkent a számuk, a tavalyelőtti másfél millióról 1,2 millióra.