Nőtt Emmanuel Macron népszerűsége

Fotó: MTI/AP/Pool/AFP / Eric Feferberg

-

A francia elnök megfordította a trendet. A többség továbbra is elégedetlen.


A nyári 24 százalékpontos zuhanás után az elmúlt hetekben öt százalékpontot javult a francia államfő tetszési mutatója, s jelenleg 45 százalékon áll – írja az áll Ifop közvélemény-kutató felmérését ismertetett a Le Journal du Dimanche.

A megkérdezettek 39 százaléka inkább elégedett (+ 3 százalék) a köztársasági elnökkel, s 6 százaléka nagyon elégedett (+2 százalék). Az elégedetlenek aránya a korábban mért 57-ről 53 százalékra csökkent, közülük 33 százalék (-4 százalék) mondta magát inkább elégedetlennek és 20 százalék nagyon elégedetlennek.

Az elnök megítélése elsősorban a nyugdíjasok, a munkások, a jobboldali és a centrista szavazók táborában javult. Emmanuel Macron tevékenységével a franciák többsége továbbra is elégedetlen, de elődeivel ellentétben neki sikerült megállítania a népszerűségvesztést, és megfordítania a tendenciát – mondta a kutatást vezető Frédéric Dabit.

Nicolas Sarkozynek (2007-2012) és Francois Hollande-nak (2012-2017) is a megválasztását követő szeptemberben alacsonyabb volt a tetszési mutatója, mint a májusi hivatalba lépéskor, miután "az évadkezdés általában nehéz időszak a végrehajtó hatalomnak". Sarkozy népszerűsége a megválasztását követő 65-ről 61 százalékra csökkent, Hollande-é pedig 61-ről 43 százalékra esett.

Macron megítélésnek javulása azzal magyarázható, hogy eltökélt és határozott a munkajogi reformot ellenzőkkel szemben. Ez annak is a jele, hogy a tiltakozásokat szervező szakszervezetek és a radikális baloldal egyelőre nem győzte meg a közvéleményt, hogy megalapozottak a fenntartásaik. A válaszolók értékelték, hogy az államfő "betartja az ígéreteit", "nem enged az utcának" és "azt teszi, amit mond, és azt gyorsan csinálja".