Nőtt az EU-ellenesség az EU-ban

Fotó: / / /

-

30 százalékra is nőhet az unióval szemben inkább ellenséges képviselők aránya a következő Európai Parlamentben (EP) - derül ki a Political Capital legfrissebb Jobboldali Extremizmus Indexének (DEREX) adataiból. A 2012 végén, 2013 elején megkérdezett magyarok 25 százaléka volt szélsőségesen rendszerellenes – ez 4 százalékpontos növekedés a két évvel korábban kapott értékhez képest.


A legfrissebb eredmények szerint több országban (Franciaországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Magyarországon, Ausztriában) akár a második helyen is befuthatnak az EU-ellenes EU-szkeptikus pártok, sőt, Hollandiában és Nagy-Britanniában az sem kizárható, hogy a legtöbb szavazatot ők szerzik. Valószínű, hogy egy új oroszbarát szélsőjobboldali frakció is alakulhat az EP-ben a francia Marine Le Pen vezetésével, 35 képviselővel. Az EP-választások egyik legfontosabb tétje, hogy az Európa-barát erők képviselete mennyire csökken.


eloiteletesseg_europa

Magyarországon a felnőtt társadalom 12 százaléka tekinthető erősen fogékonynak a szélsőjobboldali ideológiák iránt. A magyar társadalom jelentős része (45 százaléka) fogalmazott meg szélsőségesen kirekesztő véleményt a kisebbségi csoportokkal szemben, ami kiemelkedően magas még a kelet-európai mezőnyben is. A társadalom közel ötödét erősen jellemzi a félelem, a bizalmatlanság és a pesszimizmus – azaz a jövőtől való szorongás. A magukat szélsőjobboldalra helyezők, a hagyományokhoz erőteljesen ragaszkodók, valamint a szélsőségesen szabálykövető és rendpárti nézeteket vallók aránya 33-ról 21 százalékra csökkent. A 2010 óta tartó pártpolitikai jobbra tolódás tehát nem formálta át a magyar társadalmat, az nem lett értékeiben is jobboldalibb és tekintélyelvűbb.


derex_magyarország

A kétévente frissülő European Social Survey (ESS) adatbázisa alapján készített felmérés részletei a derexindex.eu honlapon olvashatók.