Nőtt a szíriai merénylet áldozatainak száma

Fotó: ANADOLU AGENCY / Majd el Halebi

-

Két síita falut evakuáltak, a menekültek közelében robbantott az öngyilkos merénylő.


Száztizenkettőre emelkedett az aleppói buszkonvoj elleni öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma. Sok súlyos sebesült ugyanis a támadást követően belehalt sérüléseibe. Félő, hogy az áldozatok végső száma még ennél is több lesz – közölte Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

A lázadók kezén lévő övezetekben tevékenykedő mentők, a fehér sisakosok szombaton arról számoltak be, hogy legalább 100 holttestet szállítottak el a robbantás helyszínéről.

A város lázadók kezén lévő külterületén várakozó buszokkal két síita faluból, Fúából és Kafrajából szállítottak el kormányhoz hű milicistákat és családtagjaikat. A halottak közül 98 ember a falvakból származott, a többiek a buszokat védő felkelők voltak. Az elkövető a gépkocsijába rejtett pokolgépet az Aleppóba tartó több tucat busz mellett hozta működésbe.

A szunnita lázadók által ostromlott két település kiürítése pénteken indult meg a Katar és Irán közvetítésével tető alá hozott egyezmény alapján. Úgy tudni, hogy mintegy 5000 evakuáltat szállítottak a buszokkal. Párhuzamosan zajlott a kormányerők által hónapok óta ostromlott Madajá és Zabadáni evakuálása, a településeket szunnita lázadók és családtagjaik hagyhatták el.