Nőtt a csokot igénylő családok száma

-

Főként használt lakás vásárlására igényelnek támogatást.


Nyár végéig tovább nőtt a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylők száma – írja a Magyar Idők. A lap összesítése szerint a pénzintézeteknél már több mint 14 ezer család igényelte a támogatás valamely formáját.

A kérelmek csaknem felét folyósító OTP szerint az év eleje óta mintegy hétezer igénylést fogadtak be, ezek közül ötezret már folyósítottak. Az igénylések 70 százaléka használt lakás vásárlásához kapcsolódik, az új lakások esetében háromnegyed részben a tízmillió forintos, három gyermek után járó kedvezményt veszik igénybe a családok.

Emelkedik a takarékszövetkezetekhez benyújtott kérelmek száma is. A használt lakás vásárlására igényelt támogatások száma február és június között megnégyszereződött, míg az új lakásokra igényelt támogatásoké majdnem kétszeresére nőtt – közölte a Takarékbank.

A K&H Banknál a megújult csokot július elejéig mintegy 1700-an igényelték, összesen 4,2 milliárd forint értékben. A bank szerint a támogatás mellé az ügyfelek háromnegyede kért hitelt is.

Az év első nyolc hónapjában több mint 1200 hiánytalan igénylést fogadott be az FHB Bank, ebből 300-at tesz ki a tízmillió forintos, háromgyermekeseknek szóló támogatási forma. A saját célú házépítésnél érvényesíthető áfa-visszatérítéssel 350-en éltek a bankon keresztül. Január 1-jétől 1,4 milliárd forintot folyósítottak az igénylőknek, egy jóváhagyott kérelem átlagosan 2,6 millió forintról szól.

Csaknem 600 csokkérelmet fogadott be az MKB Bank. Ezek negyede szólt a tízmillió forintos támogatásról, amely mellé mintegy 100-an vették igénybe az államilag támogatott hitelkonstrukciót. A pénzintézetnél 200 ügyfél kérte a családi ház építéséhez segítséget jelentő áfa-visszatérítést.

A Budapest Banknál százas nagyságrendben kérelmezték az állami támogatást.

A CIB Bank csak annyit közölt, hogy „jelentős érdeklődést tapasztalnak”. Az átlagos támogatási összeg a banknál 2,84 millió forint, az igénylők háromnegyede kamattámogatott vagy piaci hitellel együtt veszi fel a kedvezményt.

Az UniCredit augusztus elején azt mondta, már majdnem ezren igényelték a banknál a csokot, a kamattámogatott hitelt vagy az áfa-visszatérítést.

Az Erste annyit közölt, hogy további növekedésre számítanak az év hátralévő részében.