Norvégok jönnek ki az erdőből

-

A kiadói estek azért jók, mert lehetőséget teremtenek arra, hogy egy élőben fellépő zenekart kontextusában, azaz egy kreatív közeg, koncepció, illetve jobb szó híján mondjuk, hogy egy lemezkiadói kurátori elképzelés részeként mutasson be. Ezért lehet izgalmas a norvég Hubro szombati estje a Trafóban.


A norvég Hubro kiadót szokás az improvizatív zenéhez és a jazzhez kötni, de ez így együtt, főleg az utóbbi címke eléggé félrevezető lehet, egyrészt, ha a kiadó gazdag, mégis sajátos autonóm világot teremtő repertoárját nézzük (erre érdemes azt böngészni), másrészt, ha a szombaton fellépő két trió zenéjét.A kétezres évek vége óta zenéket kiadó Hubro, illetve legfőképp a Huntsville és a Cakewalk nevű triók egészen izgalmas módon ötvözik az improvizatív alapú zenét az Americana hagyományával, a repetitív struktúrákkal, sőt, akár a poliritmikával, a finom drone-okkal és lassan kibomló dallamokkal, krautrockos ráérősséggel, távlatokkal.A Huntville első lemezei még az egyik legtekintélyesebb norvég kísérleti/kortárs kiadónál, a Rune Grammofonnál jöttek ki, az utóbbi három viszont már a Hubrónál.Érzékeny zörej és ritmusalapú zenéjük hipnotikusan ismétlődő, ami miatt folyamatosan a (poszt)rockstruktúrák határán billegnek, néha még dalformákkal is eljátszadoznak. Élőben több zajongásra, vagy akár elszállt, amerikai folkos hipnózisra számíthatunk. Vagy ki tudja, hisz végeredményben improvizatív rockzenekarról van szó.A Cakewalk trió ezzel szemben direktebb zenét játszik, némileg eltolva az arányokat a posztrock (és ha akarjuk, a giccsesebb dallamstruktúrák) irányába, több a szinti/elektronika és a csilingelés, erősebben húznak a dobok, vastagabbak a riffek. Élőben náluk is hangsúlyosabbá válnak az improvizatív és jazzes gyökerek, de akár a posztpunkos húzás is elszabadulhat.


 

A Huntsville és a Cakewalk március 28-án, a Trafóban lépnek fel a Hubro kiadói est keretein belül. További részletek erre.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!