Norvégia visszaküldi Oroszországba a menekülteket

-

Tavaly ősz óta sok szíriai érkezett a sarkkörön túl Norvégiába. A norvég hatóságok szerint vissza kell menniük a biztonságos Oroszországba. Az más kérdés, hogy Murmanszkban jelenleg -28 fok a nappali legmagasabb hőmérséklet. Civil segítők próbálnak szembeszállni a kitoloncolással.


Két, a menekülteknek segítő norvég állampolgárt tartóztatott le a rendőrség az észak-norvégiai Kirkenes városában – számolt be csütörtökön az NRK norvég közszolgálati tévé honlapja. Az orosz határ mellett fekvő kisvárosban amiatt tört ki országos botrány, hogy a hatóságok meg akarták kezdeni az úgynevezett északi útvonalon érkezett menedékkérők visszatoloncolását Oroszországba.

Európa legészakibb pontján, a norvég Finnmark megyében tavaly szeptemberben jelentek meg az első, főként szíriai menedékkérők. A legtöbben legálisan, Libanonban kiállított vízummal érkeztek az oroszországi Murmanszkba, majd onnan gyakran kerékpárral Norvégiába. A norvég hatóságok azonban több esetben úgy döntöttek, Oroszországot biztonságos országnak tekintik, ezért a menedékkérelmeket elutasították, és a kérelmezők kitoloncolását rendelték el.

Ahogy elterjedt a lehetséges visszatoloncolás híre, több száz menekült tűnt el a norvégiai befogadóállomásokról: decemberben 633 menedékkérő távozott anélkül, hogy egy szót szólt volna arról, hová tart. Az események csütörtök reggel gyorsultak fel, amikorra 31 személy kitoloncolását tűzték ki a hatóságok. Az NRK beszámolója szerint két autót is feltartóztattak a rendőrök, amelyekben szíriai családok próbáltak elmenekülni a befogadóállomásról.

Az autókat a Refugees Welcome to Arctic nevű segítőszervezet tagjai vezették, a rendőrök őket is őrizetbe vették. A menekülteket segítő aktivisták azzal próbálkoznak, hogy úgynevezett egyházi menedékbe juttassák a kitoloncolással fenyegetett menedékkérőket. Egyelőre annyit sikerült elérniük, hogy csütörtökön senkit nem toloncoltak ki Oroszországba. A menedékkérőket támogatók szerint a kitoloncolás embertelen lépés lenne, hiszen ezek az emberek semmilyen ellátásra nem számíthatnak, Murmanszkban pedig jelenleg -28 fok a nappali legmagasabb hőmérséklet.