Norvégia nem fogadja el a Kehi-jelentést

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Magyarország a felfüggesztett támogatásokra sem számíthat, amíg nem hajlandó visszatérni a norvég alapokról szóló, Oslo szerint egyedül mérvadó eredeti szerződési feltételekhez.


A Norvég Civil Alapot érintő Kehi-vizsgálat eredményeit Norvégia nem fogadja el, közölte az oslói kormány, amely az ügyben független vizsgálatot követel. Emlékeztet arra, hogy a magyar kormány szerződésszegése miatt függesztette fel a norvég alap kifizetéseit – a civileknek küldött és a klímaváltozással kapcsolatos támogatásokon kívül.

Az oslói kormány szerint a norvég alapot kezelő civil szervezetek Kehi-vizsgálata szintén megszegi a korábbi, az Európai Unió részvételével kötött megállapodásokat. A Kehi ugyanis csak akkor vizsgálódhatott volna, ha a támogatások magyar költségvetési pénzt is érintenének, ám erről nincs szó. Norvégia a vitát független ellenőrökkel vizsgáltatja ki.

A norvég kormány úgy értékeli, az ügyben „a magyar kormány kikezdte az európai együttműködés alapját jelentő alapvető demokratikus értékeket”, így a felfüggesztett kifizetések csak akkor indulhatnak újra, ha tisztázzák a vitás kérdéseket, és az Ökotárs és társai ismét úgy működhetnek, ahogy az a szerződésekben áll.

Ha a magyar kormány bizonyítja, hogy ezek alapján kész megoldani a konfliktust, akkor Norvégia kész a tárgyalásokra – szól a norvég kormány közleménye.