Norvégia-Magyarország 0-1

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Norvégiában is győzni tudott a magyar fociválogatott az Eb-pótselejtezőjében, ezzel közel került ahhoz, hogy 44 év után kijusson az Eb-re.


Eb-pótselejtező, első mérkőzés:
Norvégia-Magyarország 0-1 (0-1)
Oslo, Ulleval Stadion, vezeti: Mark Clattenburg (angol)
Norvégia: Nyland - Elabdellaoui, Hoyland, Forren, Högli - Skjelbred (Helland, 86.), Tettey, Johansen, Berget (Elyounoussi, 75.) - Henriksen, Söderlund (Pedersen, 61.)
Magyarország: Király - Fiola, Lang, Guzmics, Kádár - Elek, Gera - Németh, Kleinheisler (Nagy Ádám, 71.), Dzsudzsák (Lovrencsics, 76.) - Szalai (Priskin, 92.)
gól: Kleinheisler (26.)
sárga lap: Tettey (18.), ill. Gera (23.), Kádár (34.), Guzmics (39.)


Norvégiában is győzni tudott a magyar fociválogatott az Eb-pótselejtező első meccsén. Az egyetlen gólt a válogatottban most bemutatkozó Kleinheisler László szerezte, míg a századik válogatottságát ünneplő Király Gábor egy bravúros védéssel mentette meg a csapatot a meccs elején.


A kissé túl óvatos, lassú első félidő után Norvégia felpörgette a tempót a folytatásra, de a folyamatos rohamoknál beigazolódott, amit a csoportmeccseken láttunk tőlük: rengeteg helyzetet képesek kihagyni. Ezzel együtt Clattenburg játékvezetőn két büntetőt is számon kérhet Norvégia, amely többet birtokolta a labdát, 16-0-s szögletaranyát produkált, mégsem tűnt sosem igazán veszélyesnek a meccs során.


Előzmények

1972 óta először vehet részt foci-Eb-n a válogatott, amennyiben megnyeri a Norvégia elleni párharcot. A selejtezőkön három szövetségi kapitány is irányította a csapatot, Pintér Attila után Dárdai Pál, majd Bernd Storck következett. Magyarország harmadik lett az F csoportban Észak-Írország és Románia mögött, és kis híján legjobb csoportharmadikként egyenes ágon kijutott az Eb-re - azonban a törökök egy 90. percben lőtt győztes góllal megkaparintották a legjobb harmadik pozíciót.


Így jutottunk el Norvégiába, ahol kap még egy esélyt a csapat. Nem lesz könnyű: Norvégia egy nehezebb csoportból is majdnem kijutott, például az utolsó fordulóban sokáig vezetett Olaszországban. Másfelől a magyar játékosok a meccs előtti órákban szembesültek két tragikus hírrel: elhunyt Fülöp Márton, a mindössze 32 éves, rákkal küzdő kapus, aki 2011-ben még védett a válogatottban, nem sokra rá pedig Várhidi Pál, az egykori Aranycsapat kerettagja halt meg.

„A magyar szurkolók este hatkor találkoztak a helyi Nemzeti Színház metrómegállójánál. Húsz-harminc szurkoló gyűlhetett össze, és remek hangulatot teremtettek azon a kis téren, amelyen egyébként hétköznap csúcsidőben is csak néhányan sétálgatnak békésen – írta a VS.hu helyszíni tudósítója. – A magyar szurkolókat videózták a norvég járókelők, akik szerencsére a 'Hajdúszoboszló, Hajdúszoboszló, lesz még Oslo Hajdúszoboszló!' rigmusból nem sokat értettek.”Sokkal fontosabb viszont a kezdőcsapat, amelybe Storck betette Kleinheisler Lászlót, aki még sosem szerepelt a válogatottban. A klubjában, a Videotonban is alig játszó Kleinheislerről a szövetségi kapitány azt mondta, hogy régóta ismeri őt, még az U21-es válogatottban figyelt fel rá, majd megnézték a stábbal, és segítőjével, Andreas Möllerrel úgy ítélték meg, hogy „ő az egyik legjobb játékosunk”.


A norvégok ettől azonban aligha lesznek feszültek, ahogy oslói tudósítónk írta, a „városban sétálva csütörtökön kora délután azért néhol lehetett érezni, hogy este pótselejtezőt játszanak a városban. Néha belebotlott az ember néhány fős magyar szurkolókba, akik az egészen elképesztően nyugodt városban sétálgatva élvezték a tűző napot, a csípős, de haraphatóan kristálytiszta levegőt. No és persze az alkoholt: „Ennyi konyak után már nem” - mondja egyikük, miután megkérdezzük, hogy nem fáznak-e.”


A kezdés

Elkezdődött a meccs, a magyar válogatott előrevágott egy labdát, amelyet aztán a norvégok kezdtek birtokolni. Guzmics mindjárt egy lerántással kezd, megússza figyelmeztetéssel. Mégis itt az első nagy helyzet: bő három perc után Skjelbred tíz méterről, teljesen üresen érkezett egy visszagurított labdára, Király bravúrral kapta ki a léc alól.


A norvég szervezők a szokásos általános tudnivalókon, a műsorfüzeten és a kezdőcsapatokon kívül kiadtak egy közleményt, amelyben megemlékeztek a ma reggel rákban elhunyt Fülöp Mártonra” – írta a VS.hu tudósítója.A norvégok már a második szögletet rúghatják a hetedik percben, egyik sem igazán veszélyes. És az első magyar lövés Kleinheisleré! Ügyesen vesz át egy labdát a jobb oldalon, a lövése is jó, de túl éles szögből eresztette meg. Nincs különösebben nagy iram, sokszor csak a norvég védősor adogat hátul. Kétségtelen az előrelépés: 1997-ben pótselejteztünk utoljára, akkor tíz perc után már 3-0-ra vezetett Jugoszlávia a Üllői úton. Most viszont meglepően nyugodt a játék, látszik, hogy a biztonságot mindkét csapat nagyra értékeli. Tettey ezt illusztrálandó a félpályán lebirkózza Szalait.


Dzsudzsák felejthető lövése szakítja meg az unalmas tilitolit, Clattenburg pedig kioszt egy lapot a sokat szabálytalankodó Tetteynek. Aztán pedig Gera Zoltánnak, aki ezért nem játszhat a visszavágón. Veszélyes a norvég szabadrúgás, de Guzmics kifejeli az ívelést.


Kleinheisler betalál!

Aztán a semmiből (pontosabban a 16-os jobb csücskéről) Kleinheisler megereszt egy hatalmas lövést, Nyland még beleér, de a labda a jobb kapufáról bevágódik a kapuba.A góltól felpörgött végre az iram, a hazaiaknak már menniük kell, a magyar válogatott pedig magabiztosabbá vált. Söderlund nem: a közeli lövése mindenféle értelemben lapos. Kádár is kiharcol egy lapot magának, a norvég szabadrúgásból nem lesz semmi.

Egy norvég újságíró a helyszíni tudósítónknak a gól után: „Ki ez a játékos? Hol játszik? Az a baj, hogy idegenben nagyon gyengék vagyunk, szóval muszáj lesz fordítanunk, különben már az első meccsen elúszik az Eb.”

Mikor már kellőképpen elaludt a norvég védelem, egyszer csak Elek tisztán fejelhetett egy beadás után, ám a csúsztatása pont a kapus kezébe hullt. Válaszul egy agyonkombinált norvég akció végén a félpályáig kerül vissza a labda. Kár volt 24 csapatosra bővíteni az Eb-mezőnyt. Kettő perc ráadás, a másodikban Elek stukkolt bele egy felpattanó labdába az ötös jobb sarkán, fölé. Vége az első félidőnek, ami alapján simán van esélye megnyernie ezt a pótselejtezőt a magyar válogatottnak.


Második félidő

Norvégia kezdte a szakaszt, és mindjárt szögletig jutott, majd támadásban maradt, de az első percekben ennek semmi foganatja. Most már jóval határozottabb a hazai csapat, de kiütközik a csoportmeccseken tapasztalt gyengéjük: a helyzeteket megcsinálják, de nem nagyon lövik be. A norvégok még trükköznének is a támadások befejezésénél, szerencsékre. Aztán fél perc alatt két helyzet: előbb Dzsudzsák lő tizennégyről, balról, laposan, majd a kontra végén Kádár rántja le Elabdellaouit, de annyira azért nem, hogy büntető járna érte.


Egy óra játék után már egyértelmű a leosztás: Norvégia rohamoz, Magyarország kontráz. Högmo kapitány pedig cserél, harcba dobja Pedersent. Nagy a norvég nyomás, de áll a lábán a magyar védelem, remekül segítik ki egymást a játékosok, Gera és a Németh is rendszeresen felbukkan az ötösön. Elabdellaoui meg egyenesen berepül oda, de most sincs 11-es, sőt kap egy sárgát műesésért.


A meccs háromnegyedéig 42 százalékban birtokoltuk a labdát, elég lehet akár a győzelemhez is. Királyt ketten is támadják az ennedik norvég szögletnél, kiejti a labdát, természetesnek veszi, hogy ez szabálytalan volt, de Clattenburg nem fúj, Fiola tisztáz a gólvonalról. Storck lehozza a gólszerzőt és Dzsudzsákot, Högmo pedig Bergetet.


„A norvég szurkolók visszafogottan drukkolnak, sokszor a magyar tábor (amely teljesen megtöltötte a vendégszektort) hangosabban buzdítja a csapatát” – tudjuk meg a helyszínről, hogy a norvégok szurkolása pont olyan, mint a csapatuk. Már csak tíz perc maradt, a norvég kapitány döbbenetesen nyugodtan üldögél a padon. Hosszú idő után újra norvég helyzet, Pedersen lövése a jobb kapufa mellett csapódik le. Skjelbred megsérül, miután belerúg a gyepbe. Le is jön, nincs több norvég csere. A lelátó magyar szurkolóktól hangos.Horrorjelenet a 88. percben: bal oldali norvég támadás, Johansen lövésénél nagyot véd Király, de már verve van, Helland pedig az üres kapunál a felső lécre fejel. A lecsorgót eltakarítják a védők. Négy perc ráadás, Norvégia továbbra is a szögletben hisz, de nem nagyon látni, miért. Ráadásul most az ő térfelükön a labda. Jöhet egy kvázi időn túli szabadrúgás, Johansen ível, Kádár tisztáz, Magyarország legyőzi idegenben Norvégiát!


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!