Norvégia életben tartotta a magyar olimpiai reményt, drámai román-dán

Fotó: AFP / JONATHAN NACKSTRAND

-

Norvégia egy góllal legyőzte Montenegrót, ami két országnak is fontos volt. A románok hosszabbításban, a lengyelek időntúli 7-essel győztek.


Hihetetlen izgalmakat hoztak a női kézilabda világbajnokság negyeddöntőinek összecsapásai.


Számunkra a legfontosabb összecsapás a Norvégia–Montenegró párosítás volt, hiszen, ahogy azt már korábban megírtuk, a magyar válogatott olimpiai kvalifikációs reményeinek életben tartásához az egyik feltétel, hogy Norvégia megnyerje a vb-t. Nem várt rájuk könnyű feladat, erre első kézből van bizonyítékunk.

Norvég góllal indult a meccs, de aztán a montenegróiak vették át az irányítást, és 9-8-ig kézben is tartották a meccset, ezt követően viszont kilenc percig nem lőttek gólt, a norvégok fordítottak, és a szünetre már úgy mentek kétgólos előnnyel (13-11), hogy pár perccel korábban már négy góllal is vezettek.


Heidi Löke és társai gondoltak a mieinkre is, miközben legyőzték Montenegrót


A második félidőt a jól ismert lelkesedéssel kezdték a délszlávok, ami Lazovics piros lapot érő könyökösében, és az egyenlítésben mutatkozott meg. 21-21-nél volt azonban utoljára reális esélye Montenegrónak a győzelemre, ezt követően ugyanis a norvégok megint feljebb kapcsoltak, lőttek zsinórban három gólt, és ezt követően már csak szorossá tudták tenni a meccset Bulatovicsék, megfordítani nem

A lengyelek – fellelkesülve a magyar válogatott elleni győzelmen – újabb elképesztő meccset játszottak, és újra legyőztek egy esélyesebb csapatot.
A csoportját megnyerő Oroszország ellen is végig vezettek a lengyelek, és, hiába fordítottak 9-11-ről, 14-11-re az oroszok, a lengyeleket nem tudták megtörni. A kiélezett végjáték utolsó momentuma egy időntúli lengyel hetes volt, amit be is lőttek, így újra ott vannak az elődöntőben.


A dánok számára szomorú véget ért a szerda


Ahol Hollandia lesz az ellenfelük! A németalföldiek – az idei vb Brazíliája – a torna meglepetéscsapata. Megnyerték a B csoportot, a nyolcaddöntőben nagyon megverték Szerbiát (36-20), a negyeddöntőben pedig a franciák sem bírtak velük. Az első percek rohanása után kicsit fékeztek a csapatok, ami a franciáknak egészen a félidő végéig tartott, a hollandok viszont időben kapcsoltak, és az 56%-kal védő Tess Wester, valamint a 4-4 gólig jutó két győri légiós, Ana Groot és Yvette Broch vezetésével háromgólos előnnyel mehettek szünetre (15-12). És ezt az előnyt a második félidőben végig meg is tartották, amiben segítségükre volt, hogy a franciák egyetlen taktikai fegyvert tudtak előhúzni, és mindent Allison Pineau-ra játszottak volna. Nem ment,


A nap meccse azonban kétségkívül a Dánia–Románia mérkőzés volt. A házigazda nagyon szeretett volna vb-t nyerni, de már a csoportmérkőzések során – például a mieink ellen is – látszott, hogy ehhez bizony valami nagyon nagy csodának kellene történnie.


Cristina Neagu a vb talán legjobb teljesítményét tette le az asztalra


A románok is csak negyedikek lettek a csoportjukban, viszont a 16 között elintézték a címvédő brazilokat, most pedig egy pazar meccsen, a zseniálisan játszó Cristina Neagu vezérletével a házigazdát is legyőzték. A svéd szövetségi kapitány által irányított románok összeszedett játékáról mindent elmond, hogy a dánok a rendes játékidőben egyetlen egyszer sem vezettek, ezúttal bármit fújtak a bírók, nem veszítették el a fejüket, és még akkor sem zuhantak össze, amikor a végül 15 gólig jutó Neagu kihagyta az időntúli hetest, hosszabbításhoz segítve a dánokat.

A dánok a kétszer 5 perces ráadásban egyszer átvették a vezetést, a románok azonban fordítottak, és a fontos labdákat fogó Paula Ungureanu védéseivel, valamint azzal, hogy rendre betaláltak, végól megnyerték a meccset, és bejutottak az elődöntőbe.


Eredmények

Női kézilabda-vb negyedöntők:
Norvégia–Montenegro 26-25 (13-11)
Hollandia–Franciaország 28-25 (15-12)
Lengyelország–Oroszország 21-20 (11-9)
Románia–Dánia 31-30 (13-10, 27-27, 29-28)

Az elődöntők (december 18.) párosítása:
Hollandia–Lengyelország 18:00
Norvégia–Románia 20:45