Norvégia egyelőre mégse küldi vissza Oroszországba a menekülteket

-

Norvégia Oroszország kérésére egyelőre felfüggeszti az onnan érkezett menedékkérők visszatoloncolását, jelentette be a külügyminisztérium.


2015-ben mintegy 5500, főként szíriai, afganisztáni, iraki és iráni menekülő érkezett Norvégiába Oroszország felől az úgynevezett északi útvonalon. Többségük legálisan, Libanonban kiállított vízummal utazott az oroszországi Murmanszkba, majd onnan gyakran kerékpárral Norvégiába. Erre azért volt szükség, mert az orosz hatóságok gyalogosan nem engedték át őket, viszont Norvégia embercsempészetnek tekinti, ha valaki autóval szállítja a menedékkérőket a határ túloldalára.

Miután megérkeztek, és beadták a menedékkérelmet, Norvégiában több esetben is úgy döntöttek, hogy Oroszországot biztonságos országnak tekintik, ezért a kérelmeket elutasították. Csak decemberben több mint 600 menedékkérő távozott emiatt a norvégiai befogadóállomásokról.

A norvég kormány novemberben döntött arról, hogy azokat a menedékkérőket, akik legálisan érkeztek Oroszországba, visszafordítják. A rendőrség kedden 13 menekülőt fordított vissza, csütörtökön pedig további kitoloncolásokat terveztek, ám ezeket elhalasztották, mint akkor közölték, szervezési problémák miatt.

Jogvédő civil szervezetek kezdettől bírálták a döntést, részben a kemény fagyok miatt, részben mert Oroszországban bizonytalan a menedékkérők további sorsa. Az elmúlt hat évben körülbelül 5000 szíriai folyamodott menekültstátusért, de ebből csak kettőt fogadtak el, és ideiglenes védelmet is csak 2900 ember kapott.