Norvég alap: a kormány a héten válaszol és nem tágít

Fotó: Graeme Maclean (CC-BY 2.0) / Graeme Maclean (CC-BY 2.0)

-

Lázár János levelében továbbra is azt fogja kérni, hogy Norvégia állítsa le azokat a programokat is, amelyek az Ökotárs Alapítvány közreműködésével zajlanak. Azonban van egy pont, amelyben kész a kompromisszumra.


Feltehetően a mostani magyar levéllel vége a kizárólag írásbeli kommunikációnak Budapest és Oslo között, és szakértői szinten személyes egyeztetés kezdődik – nyilatkozta a VS.hu-nak Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár. Mint mondta: Lázár János azt kéri majd a levélben Vidar Helgesentől, az alapokat is kezelő minisztertől, hogy az EGT és Norvég Alapokból érkező pénzek múlt pénteki részleges felfüggesztését igenis terjesszék ki – a kormány már korábban hangoztatott kérésének megfelelően – az Ökotárs Alapítvány által kezelt három programra is.


Hol tartunk most?

Az ügy előzménye, hogy Lázár János még áprilisban kétségbe vonta a Norvég Civil Támogatási Alap pártoktól független működését, a pénzosztást koordináló konzorciumot pedig LMP-közeli szervezetnek titulálta. Csepreghy Nándor szintén áprilisban „pártfüggő, szélhámos gittegyletnek” nevezte a pályázati rendszer működtetőit. A helyettes államtitkár most enyhébben fogalmaztt, de mint mondta: az Ökotárs Alapítvány az LMP szatelit szervezete és így politikai tevékenységet is folytat. Hangsúlyozta: a kormány nem azt szeretné, ha az Ökotárs nem venne részt a programokban, csak azt akarják, ha nem egy ilyen szervezet felügyelné a civil alap által finanszírozott programokat. Lázár János éppen ezért május 6-án kérte levélben Vidar Helgesentől, hogy függesszék fel a Norvég Alap civil támogatási programját. Erre válaszul azonban a Norvég Alapot alapító országok (Norvégia, Izland és Lichtenstein) nem a civil alap támogatásait, hanem az összes többi támogatást függesztették fel. Szerintük ugyanis az állami támogatások kifizetésének intézése és monitorozása vissza kell kerüljön a központi kormányzathoz, mivel jelenleg egy független kormányzati iroda végzi, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft., amelyhez mint úgynevezett Nemzeti Kapcsolattartóhoz januártól került a feladat a megszüntetett Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.


És mi lesz a megoldás?

Csepreghy Nándor szerint ez lényegében csak egy jogvita. A kormány szerint ugyanis a Széchenyi Programiroda 100 százalékban állami tulajdonban van, a Miniszterelnökség szakmai irányítása alatt működik és kellő legitimációja van. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány kompromisszumra kész ebben a kérdésben a személyes tárgyalásokon, és cserébe azt kéri, hogy Oslo egyeztessen a civil alap támogatásait felügyelő szervezetről.


Mekkor a tét?

A 2011-ben aláírt megállapodás értelmében tavaly és idén az EGT és Norvég Alapokon keresztül összesen 153,3 millió eurós (46 milliárd forintos) támogatást kap Magyarország. Ebből a Civil Alap része 16,5 millió euró (4,4 milliárd forint), amely összegre magyar civil szervezetek pályázhatnak. Magyarországon egyébként összesen 12 program működik. Ebből 9 a Széchenyi Programirodán, három pedig az Ökotárson keresztül.