Nőnapi ajándék a NAV-tól: lecsapnak a virágosokra

Fotó: MTI/MTVA / KOEN VAN WEEL

-

Persze nem feltétlenül a sarki virágárusra, hanem azokra, akik nagy tételben csalnak áfát a virágokkal.


Ellenőrzi a virágkereskedelmet a NAV. Az adóhatóság közleményében ezt azzal indokolja, hogy a virágok árusításában magas az adózási kockázat. Ám nem feltétlenül a sarki virágárusokról van szó.

A Magyarországon értékesített virágok több mint 80 százaléka Hollandiából származik, a kivitel csaknem háromnegyede pedig Ausztriába irányul. Legalábbis erre utalnak az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) adatai. Az idei vizsgálatok azonban több esetben eltérést tártak fel az ekáer-bejelentésekben szereplő és a valós feladók vagy címzettek között.

Előfordult például, hogy a NAV munkatársai tranzitszállítmánynak feltüntetett, de Magyarországon kirakodott árura bukkantak. (A tranzitszállítmány után nem kell áfát fizetni, ha azonban itt értékesítik, már igen.) A revizorok a majdnem két és fél tonna virágkészletet ismét kamionra rakatták, hatósági zárat tettek rá, és mindaddig figyelték, amíg a fuvar el nem hagyta az országot.

Egy másik szállítmánynál – amelynek rakománya több mint 11,6 millió forint értékű vágott virág volt – a NAV rendszerei azt mutatták, hogy a címzettnek 12 millió forint adóhátraléka van. A NAV munkatársai a szállítmányt lefoglalták, mire a társaság néhány órán belül egy összegben megfizette tartozását.