Nol: Orbán kabinetfőnökké tenné Rogán Antalt

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

A Népszabadság szerint a kormányfő azt szeretné, ha a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője, a volt belvárosi polgármester, Rogán Antal lenne a politikai kabinetfőnöke. Ezzel erősítené a „néphez közeli” politikai kormányzást, amivel a kormány visszaszerezhetné népszerűségét – erről a fideszes vezérkar tagjai számoltak be a lapnak. Rogán Antal esetleges új pozíciója nem most merült fel először.


Rogán a frakció vezetésével párhuzamosan, „kvázi” miniszterelnöki kabinetfőnök lesz, de parlamenti gazdasági bizottsági elnöki posztjáról sem mond le a tervek szerint. Ősszel viszont, a Fidesz-kongresszushoz időzítve – legalábbis a most ismert szcenárió szerint –, távozik a frakcióvetői posztról, és hivatalosan is Orbán Viktor politikai kabinetfőnöke lesz. Azt egyelőre nem tudni, ki kerül a helyére a frakció élére, annak ellenére sem, hogy Kósa Lajos Fidesz-alelnök nevét már a tavalyi választások után is hallani lehetett – írja a lap.


A Népszabadság szerint Orbán már beszélt erről az elképzeléséről múlt héten, a Fidesz elnökségének heti tanácskozásán is.


A Fidesz-elnökség tanácskozásáról kiszivárgott információk szerint Rogán Antal tisztsége nem formális lenne, de hozzá kerülhetne akár az összes állami reklámköltés felett diszponáló intézmény, a Nobilis Márton által irányított Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) is, ami jelenleg Lázárhoz tartozik.

A Népszabadság azt is írja, hogy a kormányfő az őszi tisztújító kongresszusra a jobboldali médiabirodalmat „teljes harckészültségben” szeretné látni, a volt belvárosi polgármester pedig hosszú évek óta rendkívül jó viszonyt ápol a formálódó jobboldali médiabirodalom „csodafegyverével”, Habony Árpáddal.