Nem atomtitkok voltak az ellopott paksi pendrive-okon

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

A Belügyminisztérium sajtófőnöke, Samu Attila tájékoztatása szerint nem voltak titkos adatok azon az öt pendrive-on, amelyeket Budapesten loptak el ismeretlenek a paksi atomerőmű egyik vezetőjének autójából – írta vasárnap a nol.hu.


Meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva a Blikk szombaton számolt be arról, hogy „atomtitkok" kerültek illetéktelen kezekbe néhány héttel ezelőtt, amikor feltörték a Paksi Atomerőmű egyik vezetőjének kocsiját. A meg nem nevezett vezető egy megbeszélésre sietett és csak rövid időre hagyta őrizetlenül autóját a Belgrád rakparton. Ám az a néhány perc is elég volt a tolvajnak a kocsi feltöréséhez és a laptoptáska ellopásához. A táskában a számítógép mellett volt öt pendrive is, amelyek közül három tartalmazott a Paks II. projekt előszítésével kapcsolatos gazdasági adatokat, de azok még üzleti titoknak sem minősülnek – írta a Blikk.


A nol.hu megjegyezte, hogy mivel az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelt ügyek főosztálya nyomoz lopás gyanújával, így a rendőrség nem „mezei autófeltörésként" kezeli az esetet. Ugyanakkor sem a Nemzeti Nyomozó Iroda, sem az Alkotmányvédelmi Hivatal nem foglalkozik az esettel - tették hozzá, ami arra utal, hogy nem voltak komoly titkok az ellopott pendrive-okon.

A lapnak a BM sajtófőnöke azt mondta, hogy a rendőrség egyelőre csak a meglopott paksi vezető vallomásából tudja, hogy nem voltak titkok az eltulajdonított adathordozókon. „Ők abból indulnak ki, hogy az igazgató nyilván igazat mond, mert ha utóbb derülne ki, hogy letagadta azt, titkos anyagok is illetéktelen kezekbe kerültek, annak rá nézve súlyos következményei lennének" - írta a nol.hu, kiemelve, hogy „büntetőeljárásban, gondatlanságból elkövetett minősített adattal visszaélésért akár három év szabadságvesztéssel is büntethetné a bíróság".

Korábban az LMP és az Együtt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága foglalkozzon az üggyel, és a kormány számoljon be a történtekről.

Az MVM Paks II. Zrt. közleménye szerint a minősített adatok kezelésére és védelmére szigorú biztonsági előírások vonatkoznak. A társaság informatikai eszközei speciális hardveres és szoftveres adatvédelmi rendszerekkel vannak ellátva, a rajtuk tárolt adatokat a legkorszerűbb védelmi rendszer óvja az illetéktelenektől. A cég a nyomozás érdekei miatt a rendőrségi vizsgálat lezárultáig nem nyilatkozik.