Nol: a hatástanulmány írói közül többen ma is az NGM-ben dolgoznak

-

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) továbbra is azt állítja, hogy nincs tudomása a vasárnapi zárva tartás bevezetését megelőző bármilyen hatástanulmányról. Ehhez képest a Nol.hu kezében van egy a vasárnapi zárva tartást vizsgáló, 2011-es hatástanulmány, és a lap információi szerint a jelentés írói között többen ma is az NGM-ben dolgoznak. A Nol azt állítja, hogy az NGM tagadásában csúsztatás van.


A Nemzetgazdasági Minisztérium délutáni közleményében megerősítette, hogy nincs tudomása arról, hogy elemzés született volna a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről a minisztérium megbízásából. Csakhogy a Nol.hu szerint az NGM csúsztat, ugyanis az elemzés valóban nem a tárca megbízásából született, hanem a kormány kérésére készült. A lap szerint a kormány honlapján ma is olvasható az egyik 2011-es hatástanulmány elkészítéséről szóló szerződés néhány adata, és eszerint az NGM 2011. április közepén kötött szerződést az M.S. Concord Tanácsadó és Szolgáltató Bt.-vel „A vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos felmérésre, elemzésre”. A szerződés értéke bruttó 3,1 millió forint volt.


A Google keresőjével is sikerült előbányászni azt a jegyzéket, amelyben ott vannak az adatok a Népszabadság által is hivatkozott 2011-es szerződésről


Az NGM viszont azóta sem válaszolt a lapnak arra a kérdésére, hogy pontosan milyen hatástanulmány készült 2011 tavaszán az ügyben. Ugyanakkor hiteles forrásokból a Népszabadság birtokába került az NGM berkeiben készült tanulmány, és a lap információi szerint a jelentés írói között többen ma is az NGM-ben dolgoznak. Forrásvédelmi okokból a Nol.hu-nak nem áll módjában közzétenni a teljes tanulmányt.


Az NGM pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében megjegyezte: a minisztérium illetékesei megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint kiszivárogtak egy hatástanulmány részletei a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről.

Az NGM egyben hiteltelennek nevezte a sajtóban megjelent – a minisztérium számára ismeretlen – tanulmány megállapításait és kockázati elemeit. A Népszabadság pénteki számában arról írt, hogy készült hatástanulmány a vasárnapi boltbezárásról – egy 2011-es háttéranyag szerint a KDNP javaslata nyomán több mint tízezer ember veszítené el a munkáját, és közel 50 milliárdot bukna a költségvetés.