Nők voltak a finnországi késelő célpontjai

Fotó: AFP/Lehtikuva / LINDA MANNER

-

A támadót négy marokkóival őrizetbe vették, egy további személyt pedig köröznek – közölte a rendőrség.


Terrorista indíttatású gyilkosságként kezeli a finn rendőrség a pénteki turkui késeléses támadást. A feltételezett elkövető egy 18 éves, menedékjogért folyamodó marokkói. Eleinte gyilkosságra gyanakodtak, de az éjszaka összegyűjtött információk alapján már terrorista indíttatású gyilkosságként és gyilkossági kísérletként kezelik a bűncselekményt – közölte a finn rendőrség.

A biztonsági hírszerző szolgálat (SUPO) változatlanul hagyta a terrorfenyegetettség szintjét, amelyet utoljára júniusban emeltek magasabbra. A terrorveszély szintje Finnországban 2015. december óta alacsony besorolású volt, júniusban emelték egy fokozattal magasabbra. Antti Pelttari, a SUPO vezetője szerint a késeléses támadás kivizsgálásának egyik kulcseleme annak megállapítása, hogy az elkövető kapcsolatban állt-e az Iszlám Állammal.

Angela Merkel Németország teljes támogatásáról biztosította a finneket, és részvétét fejezte ki a Juha Sipilä miniszterelnöknek. "Nem engedhetjük, hogy megfélemlítsenek és életmódunk feladására kényszerítsenek bennünket. Elszántan fel kell lépnünk a terroristák ellen" – mondta Merkel.

A támadó pénteken két embert ölt meg, és nyolcat pedig megsebesített Turkuban. A rendőrség lábon lőtte, és őrizetbe vette. Mindkét áldozat finn volt, de a sérültek között vannak külföldiek is, két svéd és egy olasz. A sérülteket Turku egyetemi kórházába szállították. Háromnak közülük súlyos az állapota, intenzív osztályon ápolják őket.

A támadó tavaly érkezett Finnországba, és a támadáskor nőket választott célpontnak. A férfitól állítólag megtagadták a menedékjogot. A rendőrség ezt nem kívánta kommentálni, csak annyit közölt, hogy "részese volt a menedékjogi eljárásnak", és a turkui befogadóközpontban lakott. A férfi eddig nem volt hajlandó válaszolni a rendőrség kérdéseire, de a nap folyamán megpróbálják újra kihallgatni.

A megsebesített támadón kívül a rendőrség még négy marokkóit vett őrizetbe, és még egy ember ellen nemzetközi körözést adott ki. Róluk a rendőrség korábban semmilyen figyelmeztetést nem kapott. Az őrizetbe vettek személyek kapcsolatban álltak a merénylővel, de egyelőre nem tudni, hogy közük van-e a merénylethez.

Az utcai késelés után azonnal fokozták a biztonsági intézkedéseket az országban, főleg a vasútállomásokon és a helsinki repülőtéren.