Nők robbantottak egy csádi piacon, sok a halott és a sebesült

-

Legalább 15 ember halt meg, 130 pedig megsebesült egy négyes öngyilkos merényletben, amelyet a közép-afrikai Csádban, a Nigériával szomszédos Csád-tó egyik szigetének piacán követtek el.


A Koulfoua szigetén történt terrorcselekményt nők hajtották végre – mondta Paul Manga, a csádi rendőrség szóvivője. A rendőrség, a hadsereg és helyi tisztségviselők korában legalább 27 halottról és 90 sebesültről számoltak be. A csádi kormány az országos rádióban később azt közölte, hogy a három robbanásban legkevesebb 19-en vesztették életüket, a négy támadót is beleértve. A korábbi hírek még három öngyilkos merénylőről szóltak.

A közép-afrikai ország csendőrségének parancsnoka, Banyaman Cossingar tábornok kijelentette, hogy minden gyanú szerint a Boko Haram iszlamista lázadó szervezet áll a szombati merénylet mögött. Ez az iszlamista szervezet Nigéria északi és északkeleti részén tevékenykedik, harcosai azonban a szomszédos Nigerben, Kamerunban és Csádban is hajtanak végre véres merényleteket. Hat éve tartó lázadásuk eddig több mint 20 ezer halálos áldozatot követelt.