Nők és gyerekek költözhettek vissza Palmürába

Fotó: MTI/EPA / Juszef Badavi

-

Emberek százait vitték buszokkal a polgárháborús Szíria szívében található településre két héttel azután, hogy a kormányerők kiszorították onnan az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosait.


Helyszíni források szerint ezúttal tíz, nőket és gyermekeket is szállító busz érkezett az ókori romokról híres városba, miután két napja már 400 civilt sikeresen visszatelepítettek.

A sivatagi oázisban épült város 2000 éves romjait és a település északi részén épült modern várost tavaly májusban foglalták el az Iszlám Állam fegyveresei, és mind a lakosság soraiban, mind pedig a régészeti kincsekben fájdalmas pusztítást végeztek. A dzsihadisták tíz hónapos hatalmából egy aláaknázott, üres város maradt vissza. A robbanószerkezeteket szíriai és orosz tűzszerészek hatástalanították, mielőtt az emberek visszatelepítését megkezdhették.

A világörökség részét képző régészeti kincsekben tett károk felmérése szakértők szerint hetekbe telhet. Az első jelentések szerint a körülbelül egy kilométer átmérőjű területen álló ókori építmények nagy része épen maradt, de azt már korábban tudni lehetett, hogy a világhírű Baál-templomot, a palmürai diadalívet és a Baál-Samin-templomot az iszlám szélsőségesek a földdel tették egyenlővé.

A leomlott kétezer éves palmürai diadalívet olasz mesterek építik újjá a márványáról híres Carrarában - számolt be az Euronews. A diadalívet Londonban és New York-ban is felállítják, mielőtt a helyére kerül.