Négy nő és egy gyerek is vízbe fulladt az Égei-tengeren

Fotó: NurPhoto / Markus Heine

-

Az EU-török megállapodás életbe lépése óta csökkent a menedékkérők száma, de nem szűnt meg teljesen a migráció a görög szigetek felé. Ennek komoly veszélyei is vannak, sok áldozatot követelt eddig is a tenger.


Tengerbe fulladt legalább öt ember, négy nő és egy gyermek az Égei-tenger keleti részén, miután gumicsónakjuk felborult – közölte szombaton a görög parti őrség. Az öt áldozat holttestét hajnalban találták meg Számosz görög szigettől északkeletre, a török partokhoz közel. A parti őrség neve elhallgatását kérő egyik szóvivője szerint a szerencsétlenségnek öt túlélője is van: két nő, két férfi és egy gyerek. Ők sokkos állapotban vannak. Azt mondták a hatóságoknak, hogy tizenegyen voltak a három és fél méter hosszú csónakban. A parti őrség keresi a feltételezett tizenegyedik hajótöröttet. A halottak életkoráról és állampolgárságáról a hatóságok egyelőre nem tudnak semmit.

Az Európai Unió és Törökország március 18-án megállapodást kötött, amely szerint az EU visszaküldi Törökországba azokat az illegális bevándorlókat, akik március 20-a után érkeznek valamelyik görög szigetre, Cserében az EU-tagországok – egy egyelőre 72 ezres kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszavisznek Törökországba. A megállapodás óta jelentősen csökkent a Görögországba érkező migránsok száma.