Női F1: az egyik tesztpilótanőnek tetszik, a másiknak nem

Fotó: Getty Images / Clive Mason

-

HÁTTÉR

A Lotus tesztpilótanője, Carmen Jordá (képünkön) szívesen versenyezne egy női Formula–1-es világbajnokságon.


Amint arról beszámoltunk, Bernie Ecclestone, a Formula–1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletember azon gondolkodik, hogy az F1-hétvégéken egy külön női világbajnokság versenyeit is meg kellene rendezni. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) volt raliversenyző tagja, Michele Mouton úgy véli, az ötlet „nem olyasmi, amit megfelelő vita és kutatás nélkül tehetnénk félre”.


AZ F1 EDDIGI NŐI PILÓTÁI

  • Maria Teresa De Filippis (olasz, 1958–1959) – 5 időmérő, 3 futam
  • Lella Lombardi (olasz, 1974–1976) – 17 időmérő, 12 futam, fél pont
  • Divina Galica (brit, 1976, 1978) – 3 időmérő, 0 futam
  • Desiré Wilson (dél-afrikai, 1980) – 1 időmérő, 0 futam
  • Giovanna Amati (olasz, 1992) – 3 időmérő, 0 futam
  • Susie Wolff (brit, 2014–2015) – 0 időmérő
  • Carmen Jordá (spanyol, 2015) – 0 időmérő

Az F1 jelenlegi két tesztpilótanője is nyilatkozott Ecclestone ötletéről. A 26 éves, Lotusnál dolgozó Carmen Jordá szerint:


Jó ötlet. Szinte minden sportágnak megvan a női változata, legyen az futball, tenisz, síelés. Egyikben sem a férfiak küzdenek a nők ellen. Miért ne lehetne egy autóverseny a nőknek?

A pilótanő hozzátette: „A szponzorok sohasem állnak oda a női versenyzők mögé, mert nem hisznek benne, hogy eljutnak az F1-ig. A női F1-es bajnokságnak viszont meglenne a támogatottsága. Csodás lenne, ha létrejönne.


Susie Wolff, a Williams 31 éves, brit tesztpilótája már nem volt ennyire lelkes. Kijelentette: „Ezzel nem lehet előmozdítani a női autóversenyzést. Először is, nincs annyi jó női pilóta, hogy megtöltsék vele a rajtrácsot. Másfelől egész életemben normális körülmények között versenyeztem, nem számított, hogy nő vagyok.” Wolff hozzátette:


Miért vennék részt egy olyan sorozatban, amelyben csak nők indulnak? Esküszöm, hogy nem szeretnék ilyen versenyt nyerni. Nem is vennék részt benne, mert mit nyernék vele? Egy olyan futamot, amelyen csak azért indulna el a mezőny fele, hogy meglegyen a létszám.

(via NSO)