Noha vezetett, a végén 12. lett Risztov a vizes vb-n

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Anikó / MTI/MTVA / Kovács Anikó

-

Risztov Éva a 12., Olasz Anna pedig a 13. helyen végzett a nyílt vízi úszók 5 kilométeres versenyszámában, amelyet a címvédő amerikai Haley Anderson nyert meg a kazanyi vizes világbajnokság szombati napján.


A Kazanka folyó 19 Celsius fokos vizébe 41 versenyző ugrott be, Risztov Éva szokásos taktikájával gyorsan az élre állt, és egy darabig vezette a mezőnyt. A táv egynegyedénél a holland Sharon van Rouwendaal vette át a vezetést, és hatalmas tempót diktálva ő fordult elsőként az első 2,5 kilométeres kör végén. Risztov Éva nyolcadikként 5.4 másodperces, Olasz Anna pedig 12.-ként 10.7 másodperces hátránnyal követte őt.

A 21 éves holland óriási tempóban úszott, és az utolsó fordulóra tetemes előnnyel érkezett. Az utolsó hosszra egy amerikai, a londoni 10 kilométeren Risztov Éva mögött ezüstérmes, ezen a távon vb-címvédő Haley Anderson, valamint a német Finnia Wunram tudott csatlakozni hozzá. Az amerikai az utolsó 300 méteren tempót váltott, és magabiztosan nyert.


Nagyon örülök, ez egy jó és tanulságos verseny volt, sok mindent tudunk majd a tíz kilométeren hasznosítani. Itt a szél alapvetően kitolja a versenyzőket oldalra, ez a tíz kilométeren majd előny lehet. Ez az öt kilométeres verseny nagyon gyors, és néhányan csak erre készülnek

– mondta a célba érkezést követően Risztov Éva az M4 Sport helyszíni interjújában.