Nobel-díjas író lett az ELTE díszdoktora

Fotó: AFP / Julio Cesar Aguilar

-

Az irodalomtudományok díszdoktorává avatta Mario Vargas Llosát, a Nobel-díjas perui írót az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Az elismerést az egyetem küldöttsége szűk körben, a madridi magyar nagykövetségen adta át a világhírű szerzőnek.


Borhy László, a bölcsészettudományi kar kinevezett dékánja laudációjában elmondta: Vargas Llosa művei a hatvanas évek óta képezik részét az egyetemi tananyagnak, generációk nőttek fel rajta, akik azóta a regények fordítói, az életmű kutatói lettek.

“A hallgatók közül Gulyás András a hatvanas évektől fordította műveit, Tomcsányi Zsuzsanna számos Vargas Llosa-történetet ültetett át magyarra, a legutóbbi, A diszkrét hős című mű Szőnyi Ferenc fordítása. Pál Ferenc egyetemi tanár fordításában A beszélő, Scholz László egyetemi tanár fordításában az Utazás a fikció birodalmába – Juan Carlos Onetti világa jelent meg.” – írják az egyetem honlapján.

Vargas Llosa, A város és a kutyák és a Négy óra a Catedralban szerzője 2010-ben kapott irodalmi Nobel-díjat. Az ELTE-től kapott elismerés kapcsán hangsúlyozta, hogy a díszdoktori cím felelősséget jelent számára.