Kiérdemelné a Nobel-békedíjat az osztrák kancellár

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Ha jól kezeli az Európai Unió a menekültválságot, nem fordul el a menedékkérőktől, azzal megmutatná, hogy 2012-ben nem véletlenül kapta meg a rangos elismerést.


Werner Faymann osztrák kancellár mai rendkívüli sajtótájékoztatóján nem csak azt jelentette be, hogy 22 000 katonát küldenek az osztrák rendőrség segítségére, és lehet, hogy bevezetik a határellenőrzést (amiről azóta kiderült, hogy valóban bevezetik).

Beszéde végén arról beszélt – az osztrák kormányzati portál szerint –, hogy Európa minden jövőbeli intézkedésénél két elvet mindig figyelembe kell venni, az emberiességet és a szabályozások adta előírásokat. Szerinte annak nem szabad előfordulnia, hogy a menekültek szenvedjék meg Európa hibáit. Majd azzal zárta:Európának meg kell mutatnia, hogy megérdemli a Nobel-békedíjat.

Az EU a 2012-ben kapta meg a Nobel-békedíjat, az akkori indoklás szerint hat évtizedes munkáját jutalmazták, amely révén a szervezet hozzájárult a béke és a megbékélés, a demokrácia és az emberi jogok előmozdításához.