Nő még ennyit nem lebegett

Fotó: NASA / Picasa

-

Kétszáz űrben töltött nap után fog visszatérni a Földre Samantha Christoforetti. Annyira menő, hogy arra szavak is alig vannak.


Egészen remek rekordot döntött meg Samantha Christoforetti olasz űrhajós: ő töltötte nőként a legtöbb időt az űrben – írja a Huffington Post. A korábbi csúcstartó az amerikai Sunita Williams volt a maga 195 napjával, most azonban megelőzte az olasz asztronauta. Christoforetti csütörtökön tér vissza a Földre, addigra túl lesz a kétszázadik, űrben töltött napon.Az olasz űrhajós – aki amúgy az első olasz űrhajós – nem készült rekorddöntésre. Egy hónappal korábban tervezett visszatérni, de az űrállomás elérése helyett elkallódó orosz teherűrhajó miatt meghosszabbították űrbeli tartózkodását. De emiatt nem tűnt túl boldogtalannak.Az űrben töltött kétszáz napja alatt Christoforetti csodálatos dolgokat csinált, ha lehet, még nagyobb sztárrá vált, mint az első űrben forgatott videoklipet elkészítő Chris Hadfield parancsnok.


Mondott verset


Megfőzte az első rendes űrkávét


Megünnepelte a Törölközőnapot

“The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy has a few things to say on the subject of towels…”  #TowelDay #TheAnswerIs42

Posted by Samantha Cristoforetti on Monday, May 25, 2015

Főzött az űrben

Samantha Cristoforetti, étkezés

És akkor már bemutatóvideót is készített az ESA űrügynökségnek arról, milyen az űrállomás konyhája.


És még fodrászhoz (Terry Virts űrhajóshoz) is volt ideje elmenni


Jut is, marad is

Williamsnek így is maradnak megdöntésre váró rekordjai. A női űrhajósok közül ő tette a legtöbb űrsétát – hetet –, és az űrállomás falain kívül töltött időben – ötven óra és negyven perc – is vezet. Emellett ő futotta az első maratont az űrben (természetesen futópadon).

És valószínűleg Williams okozta a Nemzetközi Űrállomás egyik legviccesebb majdnem vészhelyzetét is. A 2007 márciusi ellátóhajóval több fűszert kért az ISS fedélzetére. A kérését teljesítették is, küldtek neki egy tubus wasabit, amiből a kibontás után vulkánként lövellt ki a csípős zöld tormaféleség.