Nő lehetett az isztambuli öngyilkos merénylő

-

A robbantó kiléte még ismeretlen, de segítőit már azonosították. A pokolgépet egy autóba rejtették. Törökországban átmenetileg betiltották a sok ammónium-nitrátot tartalmazó műtrágya árusítását.


Korábban úgy gondolták, hogy távirányítóval hozták működésbe a parkoló autóba rejtett pokolgépet a keddi isztambuli merénylet elkövetői. A város európai oldalán, a Vezneciler kerületben végrehajtott robbantásban 12 ember meghalt, 35-en megsebesültek. A merénylet után 4 embert vettek őrizetbe.

Az elkövető kilétét nem sikerült egyértelműen meghatározni, feltételezhetően nő volt. Ismert viszont három segítőjének kiléte. A merénylethez használt Renault Cliót május 27-én bérelték Isztambulban. Az autót még aznap a délkeleti-törökországi Kiziltepe városába vitték, és ott mintegy 400 kilogramm robbanóanyagot pakoltak bele, majd visszatértek Isztambulba, és az autót egy parkolóházban hagyták. A robbanószerkezetbe fémgolyókat és csavarokat tettek.

A térfigyelő kamerák felvételein látni, hogy az autóval a merénylet reggelén érkeztek a helyszínre. Az autó két utasa közül az egyik távozott, a másik tovább várakozott az út szélén. Amikor az Isztambuli Egyetem biztonságáért felelős rendőröket szállító két kisbusz elhaladt mellette, közéjük hajtott, és felrobbantotta magát. A Habertürk napilap információi szerint a gépkocsit egy fejkendős és napszemüveges nő vezette. Amikor elhozta az autót a parkolóházból, az épületre felügyelő egyik rendőr azt kérdezte tőle: „Mi történt, itt felejtette a kocsit?” Az elkövető úgy válaszolt: „Nem, dolgom volt, azért maradt itt.”

Április 28-án Törökország negyedik legnagyobb városa, Bursa történelmi kerületében hajtottak végre öngyilkos merényletet. A támadást elkövető nő ugyancsak fejkendőt viselt. A támadást a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport vállalta magára. A merénylőn kívül senki nem halt meg, 13 ember megsebesült.

A Twitter közösségi oldalon egy ismeretlen felhasználó már május 31-én figyelmeztetett az isztambuli támadásokra. „Június 15-ig három különböző helyen lesz robbantás Isztambulban. Két támadás az európai, egy az ázsiai oldalon. Az egyiket a TAK, kettőt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái követnek el” – írta.

A török mezőgazdasági minisztérium csütörtöktől átmenetileg betiltotta a 28 százalékban vagy azt meghaladó arányban ammónium-nitrátot tartalmazó műtrágyák árusítását, mivel a terrorszervezetek ezt használták robbanóanyagaik készítéséhez mind a keddi isztambuli, mind a szerdai midyati támadásnál.