Németországi török írót vettek őrizetbe a spanyolok

Fotó: ANADOLU AGENCY / SONER KILINC

-

Berlin szerint ez Erdoganék újabb németellenes lépése.


Törökország kérésére Spanyolországban őrizetbe vették Dogan Akhanli írót – közölte a német külügyminisztérium. Berlin azon fáradozik, hogy Akhanlinak konzuli védelmet biztosítson. Az író 1991-ben menekült el Törökországból, azóta Németországban él és csak német állampolgársága van. Ügyvédje, Ilias Uyar azt mondta, hogy Törökország kérte az író őrizetbe vételét. Akhanlit grenadai házában, vakációja idején fogták el a spanyolok.

Az 1957-ben született török író műveiben többek között az örmények törökországi üldözésével foglalkozott. A német kormány az esetet egy újabb, Németország-ellenes török lépésként értékelik.

A PEN nemzetközi írószervezet "egyértelműen politikailag motivált" eljárásnak minősítette az ügyet. Sascha Feuchert, a PEN alelnöke felszólította Spanyolországot, hogy semmiképpen se adják ki az írót Törökországnak.

Akhanlit 2011 októberében távollétében egy török bíróság felmentette a rablógyilkosság vádja alól, de az ítéletet később felfüggesztették. Azzal vádolják, hogy 1989-ben Isztambulban részt vett egy pénzváltó elleni rablógyilkosságban. Egyelőre nem tudni, hogy ezt a vádat melegítették-e fel ellene, vagy valami egyébbel vádolják.

Ügyvédje szerint az író ellen az Interpolnál Red Notice van érvényben, amellyel arra lehet egy országot felszólítani, hogy találja meg és átmenetileg vegye őrizetbe a körözött személyt. Ez azonban nem egyenlő a nemzetközi elfogatóparanccsal.