Nizzai terror: dzsihadista propagandává válhatnak a képek

Fotó: AFP / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

-

Nem semmisítik meg a nizzai terrortámadás idején a térfigyelő kamerák által készített felvételeket - jelentette a városi hatóság. A francia antiterrorista egységek kezdeményezték a felvételek megsemmisítését.


Hivatalos levélben kérte az SDAT (a francia rendőrség antiterrorista egysége) a nizzai polgármesteri hivataltól, hogy semmisítsék meg a július 14-i terrortámadás idején a térfigyelő kamerák által készített felvételeket - írja az ABC News. A kérést a városháza visszautasította, mondván: a támadás miatt indult nyomozáshoz kapcsolódó bizonyítékok lehetnek a felvételeken.

A rendőrség azért kérte a képek megsemmisítését, mert attól tartanak, hogy azok kiszivárognak és alkalmasak dzsihadista terjesztésére.

A kérés azt követően futott be a nizzai hatóságokhoz, hogy már a francia kormány is kritizált a merénylet kapcsán a rendőrség munkáját. A felvételeken jól látszik, hogy a támadás során hol volt a karhatalom, illetve a rendőrök miként végezték a munkájukat. Bernard Cazeneuve belügyminiszter csütörtökön elismerte: a nizzai rendőrök nem kellően felfegyverezve védték a tengerparti rendezvény bejáratát, amikor a terrorista áttörte a teherautójával a barikádot. A rendőrség felelősségét már vizsgálják az ügyben.

Közben kiderült: Mohamed Lahouaiej nem magányos elkövető volt, immár 5 embert vettek őrizetbe a hatóságok. Minden arra utal, hogy a támadó hónapokon keresztül tervezte az akcióját segítőivel együtt.