Nizzában sem tilos már a burkini

Fotó: AFP / FETHI BELAID

-

Korlátozza a szabadságjogokat, a közrend megzavarására viszont nem alkalmas a fürdőruha.


Nizzában is felfüggesztette a burkini viselésére vonatkozó tilalmat a helyi közigazgatási bíróság. Philippe Pradal polgármester augusztus 19-én hagyta jóvá a burkini viselését tiltó rendeletet, és akkor a 87 áldozatot követelő merényletet követő érzelmekre és feszültségekre hivatkozott. Az intézkedést az önkormányzat azzal indokolta, hogy a ruhadarab látványa magában hordozza a közrend megzavarásának veszélyét.

Az Emberi Jogi Liga és a Franciaországi Kollektíva az Iszlamofóbia Ellen elnevezésű jogvédő szervezetek indítványára a nizzai bíróság gyorsított eljárásában viszont úgy ítélte meg, hogy a közrend megzavarásának veszélye nem áll fenn.

„A vitatott rendelet súlyosan és egyértelműen törvénytelen módon megsértette az alapvető szabadságjogokat, amelyek a személyes szabadsághoz, a szabad mozgáshoz és a vallásgyakorláshoz fűződőnek” – indokolta döntését a bíróság.


Ellentétes a szabadságjogokkal

Cannes-ban július 28-án jelent meg először önkormányzati rendelet, amely megtiltotta a fürdőzést a város strandjain azoknak, akik „nem a szekularizációnak és a jó erkölcsöknek megfelelő öltözéket viselnek”. Ezt követően további harminc, többségében jobboldali vezetésű tengerparti település döntött hasonló jellegű intézkedésről, ami heves politikai vitát váltott ki országos szinten. A tiltást a jobboldal vezető politikusai mellett Manuel Valls szocialista kormányfő is támogatta, kormányának több női tagja viszont ellenezte.

Időközben a legfőbb közigazgatási bírósági szerv, az Államtanács a Villeneuve-Loubet-ben bevezetett burkinitilalmat arra hivatkozva függesztette fel, hogy az ellentétes a szabadságjogokkal.

A precedensértékű döntés ellenére több önkormányzat jelezte: nem fogja visszavonni rendeletét. Helyi egyesületek ezért a nizzai és a touloni közigazgatási bíróságokhoz fordultak, hogy kezdeményezzék a cannes-i, nizzai, a mentoni, a Roquebrune-Cap-Martin-i és a fréjusi tiltások feloldását.

Cannes-ban kedden már felfüggesztette a nizzai bíróság a tilalmat, Roquebrune-Cap-Martinben végül visszavonta azt a polgármester, Mentonban pedig csak augusztus végéig volt érvényben a tiltás.