Nincsen számodra hely – Merkel megríkatott egy palesztin lányt

Forrás: Facebook/Bundesregierung

-

A kislány Németországban akar egyetemre járni, de a német kancellár azt mondta neki, hogy ez nem lehetséges.


Angela Merkel egy rostocki középiskolában járt szerdán, ahol az egyik gyerek, a palesztin származású Reem arról beszélt tökéletes németséggel a kancellárnak, hogy ő és a családja a kitoloncolás szélén áll, és hogy már évek óta nem látta a családjának Libanonban élő részét. A kislány azt is elmondta, az a célja, hogy egyetemre járhasson Németországban.


Merkel viszont nem köntörfalazott, és a kislány értésére adta, hogy nem tud mit tenni érte. Azt mondta, hogy mint a kislány is tudja, nagyon sokan akarnak Németországba menni, de azt már nem tudnák kezelni.


Ez néha nehéz – politika.

A világ legnagyobb hatalmú nője aztán megakad a beszédében, miután meglátta, hogy Reem – aki már négy éve él Németországban – elsírta magát. Merkel odament hozzá, megsimogatta a vállát, és azt mondta neki:


Nagyon jól csináltad (...) megmutattad, hogy milyen sokan vannak hasonló helyzetben.

Reem egyébként nem csak németül tanult meg folyékonyan beszélni, hanem angolul is, valamint svédül is beszél egy kicsit.


Merkel mondatai és a simogatása sokakat felháborított, a Twitteren elterjedt a #Merkelstrechelt, vagyis a Merkel simogat hashtag, sőt már külön Tumblr-oldal is foglalkozik Merkel simogatásaival.