Nincs végleges döntés a fővárosi ételosztásról

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

A Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottsága két héten belül dönt arról, hol lehet Budapesten ételt osztani. A főváros öt-hat helyszín kijelölését tervezi.


Tarlós István főpolgármester szerint elvileg rendezték az ételosztás kérdését, öt-hat helyszín kijelöléséről még egyeztetnek. Például megbeszélik a kerületekkel. És hogy ezt mennyire komolyan gondolják, azt jól illusztrálja Tarlós kijelentése, mely szerint a XIII. kerületben is lesz ételosztó hely, „nehogy megsértsük a jelenlegi szocialista ellenzék, a korábbi városvezetés érzékenységét, (...) mert szeretnénk barátságban lenni az ellenzékkel”. A főpolgármester azt szeretné, hogy valahol minden nap kapjanak ingyenesen ételt a rászorulók. Ezen túlmenően a városvezetés az ételosztás legalább egy részét kívánja finanszírozni. Jelenleg a Krisna tudatú hívők a Teleki téren, az Üdvhadsereg a Keleti pályaudvarnál, a Tiszta Forrás elnevezésű szervezet pedig egy harmadik helyszínen oszt ételt. A Kulturális Misszió Intézet Alapítvány három, a Napfényes Étterem Kft. két, míg a Végszó Szociális Egyesület egy helyszínre adott be kérelmet, amelyekről a következő bizottsági ülésen döntenek. Felmerült az 56-osok tere, megfelelő elhatárolással; a terület mellett szól, hogy jól megközelíthető és takarítható.  


Mi zavarja a fővárost?

Korábban a Blaha Lujza téren gyülekeztek tömött sorokban az ételre várók – gyakorta előkerültek képek arról, milyen sokan állnak sorban egy-egy ételosztáson. A Fővárosi Önkormányzat viszont idén januárban bejelentette, hogy egységes koncepciót kíván alkotni az ételosztásokkal kapcsolatban. A kerületi önkormányzatok ugyan saját hatáskörben dönthetnek a továbbiakban is az engedélyeztetésről, de a főváros kezelésében lévő közterületek egy ideig nem bírálták el a beérkező kérelmeket. A Fővárosi Önkormányzat bejelentette: fontosnak tartja, hogy rendezett állapotok legyenek a közterületeken. Állítása szerint ugyanis számos lakossági bejelentés érkezett a közterületek rendeltetésszerű használatával kapcsolatban. A városvezetés által létrehozott munkacsoport aztán hat helyszínt javasolt ételosztásra – jelentette be Ughy Attila, a Fővárosi Közgyűlés Közterület-hasznosítási Bizottságának elnöke. Konkrét közterületeket ekkor még nem neveztek meg. Ughy elmondta: az előkészítésbe bevonták többek közt a Menhely Alapítványt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeit. A főváros intézkedéseit bírálta az MSZP-s Horváth Csaba: szerinte  városvezetők csupán azt akarják elérni, hogy a budapestiek ne lássák a szegényeket. Karitatív szervezetek egyébként közterületek mellett saját intézményeikben is oszthatnak élelmet a rászorulóknak. Mint megírtuk, értesülések szerint a Boráros téren, a Déli pályaudvarnál és a Vörösvári út-Szőlő utca sarkán lehet ételt osztani.