Nincs vége a Nemzeti Arcvonal elleni akcióknak

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A bőnyi rendőrgyilkosság után indult általános hajsza az illegális félkatonai szervezetek tagjai után. Kedden országszerte lecsaptak a Magyar Nemzeti Arcvonalhoz köthető személyekre.


Rajtaütöttek kedden a hatóságok a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) valamennyi sejtjén. Jelentős mennyiségű robbanóanyagot, sorozat- és maroklőfegyvereket foglaltak le a Bőnyben, Budakalászon, Budapesten, Jászberényben, Mosonmagyaróváron, Rádon, Sajókeresztúron és Vácon végrehajtott összehangolt művelet keretében. A rendőrség közlése szerint az akcióban a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) felkérésére csaptak le a félkatonai, hungarista szervezet csoportjaira, és 12 embert előállítottak. Közülük az NNI nyomozói 11 főt közösség tagja elleni erőszak és lőfegyverrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki. Két gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozzák. A rendőrségi közlemény szerint a gyanúsítottak mindegyike összefüggésbe hozható a Magyar Nemzeti Arcvonal valamelyik ágával. Megkezdődtek a szakértői vizsgálatok.

A Magyar Idők úgy értesült, hogy a keddi rajtaütés-sorozat annak a felderítő munkának az első eredménye, amely a Bőnyben történt rendőrgyilkosság után indult. Az MNA alapítója, Győrkös István illegálisan tartott Kalasnyikov gépkarabélyával lelőtte a bőnyi ingatlanába házkutatásra érkező NNI-s nyomozók egyikét. Az a rendőrségi belső vizsgálat még tart, amelynek a feladata megállapítani, hogy ki mulasztott Bőnyben, miért nem a TEK közreműködésével mentek házkutatásra a nyomozók az 1990 óta közismert hungaristához. Annak ellenére nem a TEK indította az akciót, hogy a házkutatási parancsban állítólag szerepelt, hogy Győrkösnek éles lőfegyvere lehet.

A bőnyi rendőrgyilkosság után a titkosszolgálatok is fokozták értékelő-elemző munkájukat. A szeptember 24-én rendőrök ellen elkövetett, Teréz körúti pokolgépes támadás, majd a rendőrgyilkosság után az eddiginél is nagyobb figyelmet kaptak a szélsőséges csoportok, különösen a félkatonai, illegális szervezetek. A bőnyi rendőrgyilkossággal gyanúsított Győrkös István szervezete, az MNA kapcsán orosz titkosszolgálati kapcsolatok is felmerültek. A férfi szerint ez az állítás nem igaz, ám a magyar szolgálatok értékelő-elemző tevékenysége nyilvánvalóan erre is kiterjed. Ez, valamint az NNI felderítése jutott el keddre arra a pontra, hogy lecsaphattak az MNA-hoz kapcsolódó célszemélyekre. A lap úgy tudja, hogy az akcióval még nincs vége az MNA elleni fellépésnek, hamarosan újabb elfogások várhatók.