Nincs változás a Hamásznál

Fotó: MTI/MTVA / Adel Hana

-

Iszmáíl Haníjét választották az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) új vezetőjévé - jelentette be szombaton Háled Mesaal, a Gázai övezetet uraló radikális szervezet korábbi vezetője.


Haníje korábban a Hamász Gázai övezeti vezetőjének tisztségét látta el, illetve a Palesztin Nemzeti Hatóság - vitatott - miniszterelnökének tisztségét töltötte be.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtévének nyilatkozó Mesaal, aki 1996 óta volt a Hamász legfőbb politikai vezetője, gratulált Haníjének megválasztásához.

Fazi Barhum, a Hamász szóvivője szerint Haníjét szombaton választották meg a szervezet politikai bizottságának élére.

A bejelentés nem sokkal azt követően látott napvilágot, hogy a Gázai övezetet 2007 óta uraló csoport új, látszólag pragmatista politikai programot hirdetett a Hamász nemzetközi elszigeteltségének feloldására.

A Hamász azon van, hogy új arculattal, mégpedig egy muszlim nemzeti felszabadítási mozgalomként hirdesse magát. Ezért megváltoztatta alapító okiratát, amelynek értelmében szakít az "anyaszervezetével", a Muzulmán Testvériség pánarab mozgalommal. Ez azt a szándékát jelzi, hogy ki akar törni a nemzetközi elszigeteltségből, javítani akarja kapcsolatait a Perzsa-öböl menti országokkal és Egyiptommal, amely terrorszervezetnek könyvelte el a Muzulmán Testvériséget.

A Hamász emellett törölte a dokumentumból az Izrael megsemmisítését követelő nyelvezetet, ugyanakkor célja továbbra is az egész történelmi Palesztina felszabadítása, amely Izrael államot is magába foglalja.