Nincs tovább, a kormánynak tényleg ki kell adnia a Századvég-anyagokat

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Kúria döntése 3 évnyi huzavona végére tett pontot. A Miniszterelnökségnek 30 ezer oldalnyi tanulmányt kell átadnia munkatársunknak.


Háromévnyi pereskedés után - a Miniszterelnökség minden igyekezete ellenére - mégiscsak kiderülhet, mi áll azokban a 4 milliárd forintért rendelt tanulmányokban, amelyeket még előző ciklusában, 2011 végén kért az Orbán-kormány a Századvég Politikai Iskola, a Századvég Gazdaságkutató és a Strategopolis konzorciumától.


A Kúria Baka András vezette tanácsa szerdai döntésében ugyanis helybenhagyta a Főváros ítélőtábla júniusi, jogerős ítéletét, amely a szakértői anyagok kiadására kötelezte a Miniszterelnökséget.

A nyári jogerős döntés után úgy tűnt, hogy a szervezet eleget tesz az akkori ítéletnek, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János ugyanis a Kormányinfó nyilvánossága előtt jelentette be, hogy lapunk újságírója, Joó Hajnalka jogerősen is megnyerte a milliárdokért rendelt Századvég-tanulmányok nyilvánosságáért indított pert, a Miniszterelnökség ezért a cégcsoport 30 ezer oldalnyi, kormányzati megrendelésre írt anyagát hozzáférhetővé teszi az újságírónak.A miniszteri ígéretet augusztus 26-ig kellett volna végrehajtani, az anyagok kiadása helyett a Miniszterelnökség azonban a határidő utolsó napján felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, egyúttal a végrehajtás felfüggesztését is kérte. Ezt utasította el most a Kúria.

A döntés érdekessége, hogy a másodfokú eljárásban a Miniszterelnökség egyéb indokok mellett arra hivatkozva érvelt a tanulmányok kiadása ellen, hogy azok szerzői jogi védelem alá eső anyagok. Az Ítélőtábla azonban nem fogadta el az érvelést, mondván a szerzői jogi törvény egyetlen passzusa sem ír elő a megismerhetőséggel kapcsolatos korlátozást.

A jogerős ítélet után nem sokkal a kormány a szerzői jogi törvény módosítását kezdeményezte, és a parlament által el is fogadott változtatással korlátozhatóvá tette a hatálya alá eső anyagok közzétételét. A Kúriához benyújtott felülvizsgálat során a Miniszterelnökség már erre, a saját érdekeinek megfelelően módosított törvényre hivatkozva tagadta meg a tanulmányok kiadását. A Kúria azonban elutasította az érvelést, a friss törvénymódosítás szerinte ugyanis nem vonatkozhat a három éve indult keresetre.


"nemzetbiztonsági érdeket sértene"

A közel 4 milliárd forintért rendelt tanulmányok megismeréséért munkatársunk 2012-ben, még az Origo újságírójaként perelte be a Miniszterelnökséget, miután a szervezet sorozatban elutasította adatkéréseit a Századvég-csoport szerződésével kapcsolatban.

A Miniszterelnökség visszatérően arra hivatkozott, hogy a cégcsoport tanulmányai és közvélemény-kutatásai döntéselőkészítő anyagok, amelyek közzététele nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeket sértene. A szakértői anyagok visszatartása mellett a Miniszterelnökség arra sem adott választ, hogy mi alapján és milyen formában könyvelték el a szerződés teljesítését, illetve arra sem, hogy kik voltak azok az esetenként több tízmilliós díjazásért dolgozó alvállalkozók, akik segítették a Századvéget a tanulmányok elkészítésében.

Munkatársunk képviseletét a perben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látta el. Az elsőfokú ítéletről és a 4 milliárdos megbízás teljesítéséről itt olvashat bővebben.