Nincs többé sztriptízvízum a nem EU-s állampolgároknak Svájcban

Fotó: Philippe ROY / PHILIPPE ROY

-

20 év után szűnik meg ez a lehetőség. A hatóságok szerint nem érte el a célját, sőt a prostitúciót segítette elő. Ennek ellenére az EU-s állampolgárok továbbra is kérvényezhetnek ilyen engedélyt.


Svájc kiadta az utolsó úgynevezett „sztriptízvízumot”, így január 1-jétől már nem kapnak munkavállalási engedélyt a nem EU-s tagállamból származó táncosnők – írta az RT.com.


Az ellentmondásos program még 1995-ben indult, az ország bevándorlási hivatalánál kérvényezhették azok a nem uniós tagállamból érkező nők, akik Svájcban akartak sztriptíz- vagy kabarétáncosnőként dolgozni. A nyolc hónapos tartózkodást engedélyező vízumot azért vezették be, hogy megvédjék a nőket a kizsákmányolástól és a szexuális célú emberkereskedelemtől, de a svájci hatóságok vizsgálata során arra derült fény, hogy az intézkedés nem hogy megelőzi, inkább elősegíti az említett bűncselekményeket.

Simonetta Sommaruga igazságügyi miniszter még 2014-ben nyilatkozott úgy, hogy „a nőket alkoholfogyasztásra és prostitúcióra kényszerítik, de ezeket nagyon nehéz bizonyítani”.

2015-ben 712 sztriptízvízumot adtak ki, ami negyvennel kevesebb a 2014-esnél, és jóval kevesebb a 2005-ben engedélyezett 5686-nál. A legtöbb lány Oroszországból, a Dominikai Köztársaságból és Thaiföldről érkezett.

Noha mostantól a nem EU-s polgároknak megszűnik ez a lehetőség, az unió tagállamaiból érkezők továbbra is folyamodhatnak ilyen vízumért.