Nincs több titka a legismertebb ausztrál gyíknak

Fotó: Getty Images/iStockphoto / 1xpert

-

A kutatók már tudják, hogyan iszik, ha szomjas.


A kutatóknak sikerült megfejteniük, hogy miként védekezik a kiszáradás ellen Ausztrália egyik legismertebb gyíkja, a tüskés ördög. A rejtély 40 éve foglalkoztatta a tudományt. A hüllő úgy veszi fel a legtöbb vizet, hogy elássa magát a nedves homokba, és a pikkelyeiben lévő hajszálvékony csatornákon keresztül juttatja el a szájához a folyadékot – állítják a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói. A Journal of Experimental Biology folyóiratban közölt tanulmány vezető szerzője, Philip Withers szerint az állat túlélésének kulcsa az egyedi bőrszerkezet.

„Ez különösen a szélsőséges környezeti feltételek miatt lehet fontos. Leesik egy kis eső, és a homok nedves lesz, és ilyenkor képesnek kell lenni kiszivattyúzni a vizet a homokból” – mondta Withers. A kutatók úgy tanulmányozták a hüllő ivási szokásait, hogy nedves homokra helyezték. A bőrében futó hajszálvékony csatornák ilyenkor csupán 59 százalékban teltek meg, és az állat nem tudott inni.

Egy tócsában állva bizonyára képes felszívni és meginni a vizet, ám a nedves homokon nem elég állnia ahhoz, hogy magához tudja venni a folyadékot. „Tehát ahhoz, hogy kivonja a vizet a nedves talajból, valami extra dolgot kell tennie, ami a jelek szerint az, hogy magára lapátolja a homokot, és a gravitációt is segítségül hívja” – mondta Withers.

A tüskés ördög (Moloch horridus), amely a testéből kiálló és a támadók elrettentésére szolgáló tüskékről kapta a nevét, apró hangyákkal táplálkozik.