Nincs több terhességi teszt a spanyol légitársaságnál

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc / MTI/Kálmándy Ferenc

-

Az Iberia terhességi tesztet végeztetett azokkal, akik náluk szerettek volna dolgozni. Egy büntetést követően is ragaszkodtak a teszthez.


25 ezer euróra, azaz 7,7 millió forintra büntették az Iberia légitársaságot, mert terhességi tesztnek vetette alá azokat a nőket, akik náluk szerettek volna dolgozni. A légitársaság azt mondta, csak vigyázni szerettek volna arra, hogy ne tegyék ki veszélynek a terhes nőket. A közösségi médiában viszont nagy visszhangot váltott ki az Iberia reakciója - írja a BBC. Egy blogger azt írta Twitter-oldalán, hogy az Iberia középkori módszereket alkalmaz.
Az Iberia a Randstad nevű cégen keresztül végeztette el a terhességi tesztet a munkára jelentkező nőkön, és ők végezték a kötelező orvosi vizsgálatot is. A légitársaság azt mondta, ők nem azért kérték a tesztet, hogy elutasítsák a terhes nők jelentkezését: öt állapotos nőt fel is vettek. Szerintük Spanyolországban ez egy bevett szokás.
A spanyol egészségügyi miniszter, Dolors Montserrat nem ért egyet a teszteléssel.


A terhesség soha nem lehet akadálya annak, hogy valakit felvegyenek dolgozni

- mondta a miniszter.
Az Iberia fellebbezhet a büntetés ellen. Vasárnap azt mondták, innentől kezdve nem lesz terhességi teszt, a munkára pályázókra lesz bízva, elárulják-e terhességüket.