Nincs több NSA-s metaadatgyűjtés

Fotó: AFP / Mladen Antonov / AFP / Mladen Antonov

-

Megszavazta az amerikai képviselőház csütörtökön azt a törvényjavaslatot, amely az amerikai telefonhívások esetében véget vet a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) úgynevezett meta-adatgyűjtési gyakorlatának.


A jogszabálytervezet értelmében a hívásokra vonatkozó adatokat nem a külföldi jelhírszerzésre szakosodott NSA, hanem a telefontársaságok tárolnák, másfél évig. Az NSA-nek csak a külföldi hírszerzést felügyelő titkos bíróság (FISC) felhatalmazása esetén lesz joga nyomozni az amerikai állampolgárok és az egyesült államokbeli állandó lakosok, valamint a külföldi terrorista összeesküvések közötti kapcsolat ügyében. A jogszabálytervezetet az Oroszországban menedékre talált amerikai informatikus, Edward Snowden leleplezései által kirobbantott botrány nyomán fogadta el a szövetségi alsóház. Az ügyet hamarosan napirendre tűzi a szenátus is. Amerikai polgári jogvédő szervezetek azonban elégedetlenek a tervezettel, mert úgy érzik, hogy az úgynevezett szabadságtörvény (USA Freedom Act) nem tesz eleget a magánszféra védelmének biztosítása érdekében. Barack Obama elnök januárban jelentette be: véget kíván vetni az NSA azon gyakorlatának, hogy csaknem minden amerikai telefonhívásról adatokat gyűjt.


Pentagon-jelentés: Snowden kiszivárogtatásai sokat ártottak

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik alvállalkozójának volt munkatársa, Edward Snowden 2013 nyarán szivárogtatott ki az angol Guardian segítségével rengeteg olyan iratot, amelyből kiderült, hogy az NSA világszerte megfigyeléseket folytatott, többek közt kormány- és államfők ellen is. Az ügy világszerte felháborodást keltett, ráadásul az USA sem tudta megemészteni, hogy ilyen titkos információk kiszivároghattak. A védelmi minisztérium a Védelmi Hírszerző Ügynökségtől (DIA) rendelt be egy jelentést, amelyet a Guardian meg is szerzett.
„Megdöbbentő mennyiségű titkos információ szivárgott ki az amerikai hírszerzési képességekről”
– áll a decemberben megrendelt, 39 oldalas szakértői dokumentumban (PDF), amelynek nagy része ki van takarva. A dokumentum – amelyre törvényhozók is hivatkoztak amellett érvelve, hogy Snowden tevékenysége amerikaiakat sodort veszélybe – egyben válasz is volt az amerikai információs szabadságról szóló törvény értelmében a védelmi minisztériumnak benyújtott adatigénylésekre. A DIA dokumentumában rendkívül „komolynak” nevezik az amerikai hírszerzést ért károkat, de a kormányzat egyelőre nem ad bővebb információkat arra vonatkozóan, hogy valóban súlyosak-e a károk. Az igazságügyi minisztérium azt szeretné, ha a DIA további jelentéseket és dokumentumokat hozna nyilvánosságra.