Nincs terv a Brexitre – de kéne 30 ezer plusz bürokrata

Fotó: Wiktor Dabkowski / Wiktor Dabkowski

-

A brit kormánynak nincs átfogó terve az ország kivezetésére az Európai Unióból – áll egy kiszivárgott emlékeztetőben.


Bár a britek többsége június 23-án Nagy-Britannia kilépésére szavazott az Európai Unióból, a kormány a mai napig nem „élesítette” az uniós alapszerződés távozásról szóló paragrafusát. Theresa May kormányfő legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök látogatásakor ígért – újabb – dátumot a hivatalos bejelentésre, eszerint jövő márciusig hivatalossá válik a Brexit. Szakértők szerint a konkrét tárgyalási folyamat az EU és London között két évig is elhúzódhat.

A BBC legfrissebb híradása egy kiszivárgott emlékeztetőre hivatkozva közölte: a brit kormánynak nincs átfogó terve a Brexit levezénylésére, de még a tárgyalási stratégiában sem sikerült megegyezniük a kormánytagoknak. A feljegyzés azt is tartalmazza, hogy noha jelenleg 500 kormányhivatalnok dolgozik kizárólag az uniós projektek áttekintésén és lezárásán, ahhoz, hogy a munkát el is tudják végezni, még legalább 30 ezer bürokratára lenne szükség.

A kormány hivatalosan nem reagált a kiszivárgott állításokra. A kormányszóvivő mindössze annyit mondott: nem látta a kérdéses dokumentumot. Vele ellentétben a BBC tudósítója, Chris Mason belepillanthatott a memorandumba, amelyben arról írnak: a Brexit komplex és kihívásokkal teli folyamat lesz.

A november hetedikén kelt – aláírást nem tartalmazó – szöveg azt sugallja, hogy a kormánynak még legalább hat hónapra van szüksége ahhoz, hogy kidolgozza a tárgyalási stratégiáját – ezért nem látszik tarthatónak May márciusra vonatkozó ígérete. A dokumentum szerint a kabinet is erősen megosztott a kérdésben: komoly ellentétek feszülnek a külügyminiszter Boris Johnson, a Brexit-miniszter David Davis, valamint a nemzetközi kereskedelmi miniszter, Liam Fox tábora és a pénzügyminiszter, Philip Hammond és a gazdasági miniszter, Greg Clark vezette oldal között.

A memó összegzése szerint jelenleg se fontossági sorrendet, se tárgyalási stratégiát nem alakított ki London a Brexittel kapcsolatban.