Nincs tanítás, a palesztin diákok is mehetnek tüntetni

Fotó: AFP / MENAHEM KAHANA

-

Betlehemben lekapcsolták a karácsonyi világítást, Ammanban a békeszerződés felmondását követelték.


Általános sztrájkra, tüntetésekre szólítottak a palesztin világi és iszlamista szervezetek azután, hogy Donald Trump szerdán Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának. A palesztin oktatási minisztérium tanítási szünetet rendelt el, és arra buzdította a tanárokat, a diákokat és az egyetemistákat, hogy vegyenek részt a tüntetéseken, amelyek Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Jeruzsálem palesztin részén szerveződnek.

A tiltakozási akciók már szerda éjjel elkezdődtek: Betlehemben a palesztinok lekapcsolták Jézus születési helyének karácsonyi megvilágítását, és lekapcsolták az égőket Rámalláhban is egy köztéri karácsonyfán.

Jordánia fővárosában, Ammánban a palesztin menekültek lakta városrészben fiatalok százai vonultak az utcákra Trumpot gyalázva és azt skandálva, hogy "Le Amerikával!", "Amerika a terror szülője!". Azt követeltél, Jordánia bontsa fel az 1994-es, Izraellel kötött békeszerződést. Jordánia lakosságának egy része azoknak a palesztinoknak a leszármazottja, akik 1948-ban, Izrael létrejötte után menekültek el szülőföldjükről.

Az amerikai elnök döntését a nemzetközi közösség helyteleníti, továbbra is Tel-Avivot tartja Izrael fővárosának, és nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Izrael szerint az örök és egységes Jeruzsálem lenne a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok szerint Kelet-Jeruzsálemben lesz a palesztin állam fővárosa.