Nincs pénz a Vár szégyenfoltjának rendbehozatalára

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter

-

A VS.hu cikke után a fővárosi önkormányzat elismerte, hogy hozzá tartozik a Várba vezető sétány, és ígéretet tett, hogy felújítja azt. Hogy mikor? Azt nem tudni. Majd ha lesz rá forrás.


Egy hete számoltunk be arról, mennyire romos és balesetveszélyes állapotban van az I. kerületi Hunyady János útról a Dísz térre vezető sétány. A lépcsők sok helyen ketté- vagy több darabra törtek, ide-oda dőlnek, megsüllyedtek, a járdalapok helyenként hiányoznak, vannak olyan részek, ahol a sétány egyik szélén az egész járólapsor hiányzik.felújítanák, de miből?

Az I. kerület a fővároshoz irányította a sétány felújításával, karbantartásával kapcsolatos kérdéseinket, mivel az a Főkert Zrt. kezelésében van. A főpolgármesteri hivatal tíz nap elteltével válaszolt kérdéseinkre. Elismerik illetékességüket, az viszont nem írják, mikor javítják ki a turisták által folyamatosan használt, elhanyagolt promenádot.

Válaszuk szerint az Ellyps sétányt 17 évvel ezelőtt 35 millió forintból újították fel. „Az utóbbi néhány évben jelentkeztek a ma is látható hibák, amikor a Főkert figyelemfelhívó táblákat helyezett ki. A sétány állapotának romlása a meredek domboldal folyamatos eróziójára vezethető vissza” - írják.

A sétány felújítását a főváros is időszerűnek látja ezért


amennyiben a zöldfelületi felújításokhoz szükséges források rendelkezésre állnak, a munkálatokat haladéktalanul el fogja végeztetni a főpolgármesteri hivatal városüzemeltetési főosztálya a Főkerttel és a kerületi önkormányzattal együttműködve.

Ennek dátumát a főváros nem közölte szerkesztőségünkkel. A budavári önkormányzat kérdésünkre nem nevezte magát illetékesnek a sétány rendbehozatalában.1 milliárddal kevesebb

Kérdés, mikor lesz erre pénz. Miközben a nem messze lévő Várkert Bazár 8,4 milliárd forintba került, a sétány felújításához szükséges forrás a Főkert költségvetésében idén nem áll rendelkezésre, legalábbis a társaság nem tervezte elvégezni ezt. Sem a Főkert 2012-2016-os rövid távú stratégiájába, se 2015-ös üzleti tervébe nem került be elvégzendő feladatként.


Pedig a Főkert jelzi a tulajdonos fővárosnak a bajt:


A kiemelt zöldfelületek szilárd burkolatai, parki járdák, lépcsők döntő többsége, hosszú évek óta felújításra szorul. Azonban a feladatok tervezése, azok jelentős igénybe vett szolgáltatás tartalma miatt szűk támogatási forrás miatt idén is háttérbe szorul.

– írja a 2015-ös üzleti terv vezetői összefoglalójában Szabó József Főkert-vezérigazgató.

A Főkert a 2014-es évhez képest is 20 százalékkal kevesebb forrást kapott a fővárostól annál, mint amit különböző feladatokra igényeltek. 2,8 milliárd forintos szakmai programcsomagot állítottak össze, kiegészítve egy 411 millió forintos zöldterület fejlesztési programmal. Az összesen 3,2 milliárd forintos forrásigényből a főváros 2,1 milliárdot biztosít 2015-ben.


Erre tartalékolnak


Hogy mire tervez idén sokat költeni a Főkert? Az üzleti terv szerint céltartalékot az alábbi nagyobb beruházásokra különítettek el:
  • a zöldvagyon nyilvántartásának elkészítése: 335 millió forint,
  • termesztő telep, fóliaház projekt: 265 millió forint,
  • margitszigeti kamerarendszer és wifi-hálózat kiépítése: 181 millió forint,
  • zöldkataszter programozás, fejlesztés: 37 millió forint.
A 2012-es középtávú stratégia 2015-re 500 millió forintot irányzott elő újjáépített, illetve javított épített elemekre költeni.

Király lépcső, Budai vár, várhegy