Nincs napirenden a panelek visszabontása

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

A Miniszterelnökség háttértárgyalásokat folytatott az érdekképviselőkkel, és úgy döntöttek, tovább vizsgálódnak.


A kormányfő májusi panel-visszabontási ötleteire többször is visszatérő Lázár János kancelláriaminiszter megértette a szakma érveit, miszerint panelépületek nagyszámú el- vagy visszabontására jelen körülmények között nincs lehetőség – írja a Népszava. Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ) elnöke szerint érdekképviseletük két, a kancellárián szervezett egyeztetésen részt vett, és az ősszel további megbeszélések várhatóak. Szerinte világossá vált, hogy a panelépületeket nem szabad egységesen kezelni, hisz más megoldások szükségesek Hódmezővásárhelyen vagy Budapesten. Bár a kabinet továbbra is nyitva tartaná az el- vagy visszabontás igény szerinti lehetőségét, ilyen tömegigények – az MTOSZSZ szerint – továbbra se érzékelhetőek.

Kaplonyi szerint mára megérett az 50-60 éves panelépületek átfogó felújítása, és egyetért felvetéssel, hogy az energetikai szemlélet helyett a közérzet átfogó javítása lehet a fő cél. Ide értendő például a víz- vagy áramhálózat, a pincék, a szemétledobók állapota, vagy akár a társasházak jogi helyzete. Számításaik szerint lakásonként legalább egymillió forintos állami támogatásra lenne szükség, körülbelül ugyanennyi kedvezményes hitellel és némi önerővel megtoldva. Mivel több százezer lakásról van szó, ez százmilliárdos összeget jelentene.

A lapnak a Miniszterelnökségtől azt írták: a panel-kérdés széles társadalmi réteget érint, a közel hatszázezer panellakásban több mint 1 millió 200 ezer ember él. Ezért a kormány kiemelten fontosnak tartja a megfelelő megoldás megtalálását. A Miniszterelnökség több előzetes egyeztetést folytatott a panel-érdekképviseletek, az építész- és mérnöktársadalom, a tudományos köztestületek, valamint az önkormányzatok és az érintett pénzügyi szervezetek képviselőivel. Jelenleg a szakmai vélemények, javaslatok és álláspontok begyűjtése és összegzése zajlik és elemzik az állami szerepvállalás lehetőségeit is.

A kormány kiemelt célja az életminőség javítása, ezért több megoldástípust tartalmazó anyagot készít, ami kitér az épületek városszöveten belüli elhelyezkedésére, statikai, gépészeti állapotára, az építészeti, funkcionális energetikai korszerűsítésre, vagy akár a környezetrendezésre is. Típustól függő pénzügyi lehetőségeken is munkálkodnak. Mindezekről az adatok bekérésének és elemzésének lezárultáig nem tudnak információval szolgálni – írták.