Nincs napirenden a foci-Eb halasztása vagy a törlése

Fotó: AFP / LOIC VENANCE

-

Manuel Valls francia miniszterelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy töröljék a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot.


„Nem, az vereség lenne, illetve győzelem a terroristáknak – válaszolta szerdán az Europe 1 rádióban arra a hallgatói kérdésre, hogy a brüsszeli merényletek miatt nem törlik-e az Eb-t. – Szükség van az ilyen sporteseményekre. A feltétel csak az, hogy biztonságos legyen a lebonyolítás" – tette hozzá.


A kormányfő emlékeztetett rá, hogy a tavaly év végi klímacsúcs párizsi megrendezésével Franciaország már bizonyította, hogy a terrorfenyegetettségben is képes nagyszabású esemény vendégül látására.

„És ezt a jövőben is demonstrálni fogjuk" – szögezte le.


Valls nem enged a teroristáknak


Thierry Braillard sportállamtitkár is megerősítette, hogy nem törlik és nem halasztják el az Európa-bajnokságot.

„Az elmúlt hónapokban többször megismételtük, hogy a terrorfenyegetettséggel a kezdetek óta foglalkozunk. Ha törölnénk vagy elhalasztanánk az Európa-bajnokságot, azzal ezeknek a hitvány embereknek az érdekét szolgálnánk" – idézte őt a l'Equipe című lap.

Noël Le Graët, a francia futballszövetség elnöke maga is úgy látja, hogy nincs veszélyben az Eb megtartása.

„Nulla kockázat nem létezik, ugyanakkor az állam, a szövetség, az UEFA és a szervezők elkötelezettek abban, hogy kellemes körülmények között, veszély nélkül fogadják azt a kétmillió embert, aki Franciaországba látogat erre az eseményre" – mondta még kedden a brüsszeli robbantásokra reagálva.


Semmi sem változott

Giancarlo Abete, az európai szövetség egyik alelnöke a Gazzetta dello Sportnak úgy nyilatkozott, a novemberi párizsi és a keddi brüsszeli terrorcselekmények ellenére, "nincs olyan strukturális helyzet, amely arra késztetne bennünket, hogy úgy gondoljuk, zárt kapuk mögött rendezzük meg az Európa-bajnokságot".

„Semmi nem változott a brüsszeli eseményekkel, mivel a figyelem szintje Franciaországban már eddig is nagyon magas volt"– tette hozzá.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt keddi robbantásokban az eddigi összesítés szerint legalább 31 ember vesztette életét, és nagyjából 260-an sebesültek meg.

Az Eb-t - amelyen a magyar válogatott is részt vesz - június 10. és július 10. között rendezik. A magyar válogatott 44 év után jutott ki a tornára, ahol az F csoportban sorrendben Ausztriával (június 14, Bordeaux), Izlanddal (június 18., Marseille) és Portugáliával (június 22., Lyon) mérkőzik meg.