Nincs mindenütt kolbászból a kerítés

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

De


Nagy különbségek mutatkoznak Magyarországon a béreket illetően. Az első félévben az országos nettó átlagfizetés közel 172 ezer forint volt, ami 1,7 százalékos emelkedésnek felel meg az első negyedéves szinthez képest, azonban ezt a szintet sok megye nem érte el – írja a napi.hu.

Győr-Moson-Sopron megyében volt a legjelentősebb a béremelkedés, hét százalékkal nőttek a nettó átlagfizetések, majd Tolna megye következik öt százalékos növekedéssel, a harmadik helyet pedig Heves és Fejér megye szerezte meg. Egyébként a legmagasabb átlagbér továbbra is a budapesti: 222 ezer forint volt a félév végén, ami az első negyedévhez képest 2 százalékos pluszt jelent.

Ám akadnak megyék, ahol szó sincs béremelkedésről. Sőt, Hajdú-Bihar megyében az első negyedévhez képest 1,9 százalékkal 141 ezer forintra csökkent ez az összeg, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 0,1 százalékkal.

Mégis, éves összevetésben, vagyis a múlt év első félévéhez képest valamennyi megyében nőttek a nettó keresetek: a legalacsonyabb - 5 százalékos - növekedés Szabolcsban és Somogyban volt, a legmagasabb – tíz százalékos - emelkedést Nógrád érte el.

Az Az MSZP szombati közleménye szerint a magyarországi munkaerőhiányt kizárólag egy széleskörű fizetésemelés oldhatja meg.