Nincs mese: márciustól a britek belekezdenek a Brexitbe

Fotó: MTI/EPA/DPA / KAY NIETFELD

-

Berlinből üzengettek Obamával a francia, német, brit, spanyol és olasz vezetők.


A német kancellár, a francia elnök, a brit, a spanyol és az olasz kormányfő megállapodtak, hogy közösen dolgoznak tovább a transzatlanti együttműködés fenntartásáért – számol be a találkozóról az Euronews.

Egy másik üzenet az orosz elnöknek szólt: az európai vezetők kitartanak az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartása mellett, ameddig a Kreml nem vállalja a minszki egyezményben vállaltak maradéktalan teljesítését a kelet-ukrajnai helyzet rendezése érdekében.

A találkozón a brit miniszterelnök megerősítette, hogy legkésőbb 2017. március végéig formálisan is kezdeményezik az Egyesült Királyság európai uniós kilépését, azaz életbe léptetik a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét.

– Folyamatosan dolgozunk. A munka egyelőre rendben halad, szabályosan, egy olyan megoldás érdekében, amely mind az Egyesült Királyság, mind európai partnereink számára is megfelelő – közölte Theresa May, aki hozzátette, hogy ez nem fogja befolyásolni országa NATO-vállalásait, és reményei szerint a kiválás folyamata a brit és az európai gazdasági érdekeket is figyelembe veszi.